steinheller

De mange fargene og formene hentet fra naturen, gjør hver belegning med steinheller helt unik.

Egenskaper ved steinheller

Skiferstein og andre steinheller har fra naturens side en lagdelt struktur, slik at de kan kløyves med en rimelig plan bruddflate, godt egnet til belegninger. De kan skape en flott belegning med litt ujevn overflate, som passer fint i de fleste hager.

Typisk bruk av steinheller

Stier, tråkkestein og små hyggelige plasser rundt i hagen. Stables også til kanter og murer rundt bed, til trapper og lignende. Steinene er litt ujevne under terrassemøbler.

Etablering av belegning med steinheller

Steinene varierer i tykkelse. De legges ofte på et avrettet gruslag, men det må justeres en del for å bringe steinene i samme høyde. Steinenes form avhenger av den steinen de er kløyvd av, så du må sortere, tilpasse og vri steinene, slik at de passer sammen som brikker i et puslespill. Det er et morsomt og hyggelig, men tidkrevende arbeid. Fordi steinene ikke stikker dypt, som for eksempel brostein, og ikke ligger tett sammen, som betongstein, legges de ofte i betong for ikke å bli tråkket løse.

Holdbarhet for steinheller

De naturlige steinene er sterke, men den lagdelte strukturen kan gjøre dem sårbare overfor vann og frost. Hvis du etablerer et stabilt underlag, holder belegningen i mange år.

Vedlikehold av steinheller

Det kan være fint med gress eller andre tråkkeplanter i fugene mellom steinene, men sørg for å holde belegningen fri for planter med kraftige røtter. Fei overflaten jevnlig.

GUIDE: Se hele den store guiden til belegningsstein