Fiks flisene sitter løst

Fliser i en trapp kan løsne hvis trappen er gammel og sterkt trafikkert. Men i mange tilfeller er årsaken at det ikke er brukt nok flislim da flisene ble lagt. Uansett skal det repareres, ellers risikerer du at flisen knekker. Her kan du se hvordan det gjøres.

Intro

Er flisen løs, vil fugen raskt slippe taket og gi plass til at vann stille og rolig kan jobbe seg nedover i konstruksjonen.

Uansett om det er ute eller inne, er vann under fliser noe du ikke ønsker. Men utendørs vil skadene spre seg raskt når kulden kommer.

Vannet som trenger ned på undersiden utvider seg nemlig, og da frostsprenges selv den beste betong. Derfor er det viktig å løse problemet så snart det oppstår.

Reparasjonen er enkel og krever et minimum av verktøy og erfaring. I mange tilfeller kan den løse flisen gjenbrukes. Den løsnes bare, renses og limes på igjen, før det lages en ny fuge. Dermed er oppgaven løst.

Er flisen ødelagt, er selve prosedyren den samme. Men det krever selvsagt at du skal ha fatt i en ny flis i tillegg.

Dette skal du bruke

Det er ikke bruk for elektrisk verktøy her. Du klarer jobben med en liten håndfull murerverktøy.

  • Murskje
  • Hammer
  • Meisel
  • Fugebrett
  • Svamp

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Begynn med å fjerne fugen rundt den hule flisen med hammer og meisel. Pass på kantene på de tilstøtende flisene.

2

Slå forsiktig av flisen, slik at den kan brukes igjen. Når flisen er fjernet, renses den forsiktig for gammelt inntørket flislim.

3

Når all skitt og alt støv er fjernet, fuktes flisen og underlaget med en våt svamp. Det gjøres for å sikre at vannet ikke trekkes ut av flislimet.

4

Smør et godt lag med flislim på både trinnet og flisen, og trekk deretter av med en tannsparkel før du legger flisen. Vask av overskytende flislim med en fuktig svamp. Det er viktig at du får tørket ordentlig ned i bunnen i fugene rundt flisen, slik at det er plass til fugemasse senere. La flislimet tørke i minimum 24 timer.

5

Fugemasse til utendørs bruk er litt grovere og dermed mer solid. Fugemassen trekkes godt ned i fugene med et fugebrett med hard gummi på undersiden.

6

Vask av overskytende fugemasse med en svamp. Sørg for at svampen ikke er dyvåt, for da risikerer du å løse opp fugen. Etter et døgns tid fjernes fugeslør med en ren bomullsklut.

Video

Løse fliser på trappen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fliser