Video
Lett
Vanskelig

Med gipspuss blir livet ditt mye enklere. Tradisjonell sementmørtel krever litt øvelse, før du får det til å sitte pent på en loddrett vegg. Det skal kastes på, og er laget for tykt, synker det sammen og faller ut gang etter gang. Dette slipper du heldigvis når du pusser med gipspuss.

Gips er raskt å røre opp med vann, det er enkelt å trekke opp eller fylle i hull med en murskje, og du kan få gipspussen fullstendig glatt ved å bruke en slipekloss og fint slipepapir.

Du skal likevel være klar over at gipspuss har noen begrensninger: Dels er det ganske sårbart, det er ikke skrufast, og det kan bare brukes innendørs, fordi det ikke tåler vann. I stua, forsterket med glassfilt, er det fantastisk – også til å pusse en hel mursteinsvegg.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Store hull - ingen hindring

Gipspuss er både enkelt og billig å jobbe med. Det etser heller ikke på huden, som sement.

SÅ LETT ER DET:

1. Begynn med å banke av all den løse pussen

En murhammer eller en hammer og meisel er fint til dette. Når du har fjernet den løse pussen, hakker og skraper du kantene, slik at de blir skrå.

2. Børst av støvet

For å sikre en god vedhefting, skal hullet være støvfritt. Bruk eventuelt en verkstedstøvsuger. Ikke bruk den vanlige, den har IKKE godt av det fine støvet fra pussen.

3. Fyll gipspuss i hullet

Legg en bra klatt med puss på et stålpussebrett, og trykk det derfra inn i hullet med en trekantet murskje. Trykk hardt til, slik at du sikrer en god vedhefting.

4. Trekk av overskytende puss

med et langt, rett bord, eller en rettholt. Begynn nedenfra, og før bordet oppover i sikksakkbevegelser fra side til side. Bruk et høvlet bord med skarpe kanter. Da får du det beste resultatet.

5. Avslutt med å glatte overflaten

Etter en times tid tar du et pussebrett med skumgummi (filsebrett), som du gjør vått og kjører i sirkler over pussestedet. Kom deg godt ut over kantene, slik at overgangen viskes ut og blir borte.