Fiks stygge hjørner på tapet og filt

Har du tatt en snarvei, og trukket lengden med filt eller tapet gjennom et innvendig hjørne, vil hjørnet garantert trekke seg sammen når tapetlimet tørker. Her kan du se hvordan du løser problemet.

Intro

Med malings- og tapetseringsarbeid er det generelt slik at at hvis jobben er bra, så legger du ikke merke til resultatet. Er jobben derimot ikke i orden, så fanger øyet straks opp skjeve linjer og ujevne overflater det har resultert i.

En feil som mange av oss har stiftet bekjentskap med, er stygge innvendige hjørner på tapet og filt. Det skjer hvis filten eller tapetet er trukket gjennom hjørnet, i en ubrutt lengde – i stedet for å støte to lengder mot hverandre i hjørnet og avslutte med en elastisk fuge. Det ser umiddelbart fint ut akkurat når jobben er ferdig, men når limet tørker, trekker filten eller tapetet seg sammen og slipper veggen.

Heldigvis trenger du ikke å begynne helt forfra med ny filt/nytt tapet. I de fleste tilfeller kan du gjøre skaden bra igjen ved å skjære opp tapetet eller filten i hjørnet. Fug deretter hjørnet med en elastisk fugemase, trekk av med en silikonbrikke, og
glatt til slutt hjørnet pent med en pensel.

Derfor har det gått galt

Tapetet ble trukket gjennom hjørnet i en ubrutt lengde, da det i sin tid ble satt opp. Rett etter at det er gjort, kan resultatet se flott og overbevisende ut. Men når tapetlimet tørker, så vil tapetet sakte men sikkert trekke seg sammen, for til slutt å slippe tak i underlaget inne i hjørnet.

I tillegg til lange, gjennomgående “buler”, risikerer du også at filt og tapet vil folde seg hvis du trekker lengden rundt eller gjennom hjørner – både innvendige og utvendige.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

1

Skjær opp bulen med en hobbykniv. Sørg for å ha et nytt, skarpt blad i kniven, slik at snittet blir så rent som mulig. Aller best er det hvis du kan skjære i én ubrutt bevegelse.

2

Trykk inn hjørnet med fingrene. Hvis det sitter igjen gamle rester av sparkelmasse på undersiden, er du nødt til å fjerne dem, slik at tapetet ligger jevnt langs veggen.

3

Før fugepistolen med et langsomt, men jevnt trykk ned langs hjørnet. Du skal ikke være redd for å bruke for mye fugemasse. Det er viktig at hjørnet blir godt mettet.

4

Når det er fugemasse i hele hjørnet, trykkes tapetet grundig inn. Trykk inn fra begge sider. Vær nøye, slik at tapetet ligger glatt og jevnt overalt.

5

Sprøyt langs hele fugen med glattevæske. Det gjør det lettere å “jobbe videre” med fugen. Hvis du ikke har glattevæske, så fungerer oppvaskmiddel og lunkent vann i en sprayflaske også fint.

6

Overskytende fugemasse trekkes av med en fugebrikke (eller en fugepinne). Uansett om du bruker brikke eller pinne, gjelder det at verktøyet skal være helt rent og vått av glattevæske, slik at fugen ikke “rives” av.

7

Til slutt kan hjørnet glattes med en pensel. Sørg også her for å bruke rikelig med glattevæske.

Materialer

Denne reparasjonen kan du klare med fire enkle verktøy, litt glattevæske og en god elastisk fugemasse. Verktøylisten er ganske kort.

  • Fugepistol
  • Hobbykniv
  • Silikonbrikke
  • Pensel

Video

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel nå

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tapet og filt