Limtre - billig og sterkt

Limtre lages av en masse små trebiter som er blitt til overs i produksjonen av andre materialer. Limtre er likevel sterkere enn massive plater og planker.

Også takstoler kan lages av limtre.

Også takstoler kan lages av limtre.

Limtre lages av rester som er blitt til overs i produksjonen av andre trematerialer. Restene limes sammen til bjelker og plater, som ofte er både billigere og sterkere enn massive plater og planker. Derfor er de populære til en lang rekke oppgaver

Hva brukes limtre til?

BENKEPLATER

En benkeplate av massivt tre kan slå seg. Men når den limes sammen av mindre staver, blir den mer stabil. Og billigere, fordi man kan bruke restematerialer.

STOLPER

Stolper som limes sammen av flere staver, vrir seg ikke i samme grad som stolper av ett stykke. Samtidig kan deler med kvister fjernes. Det øker også styrken.

BJELKER/SPERRER

Fordi sprekker og store kvister skjæres vekk før trestavene limes sammen, har lim-tresperrer og -bjelker stor styrke. Feilfritt tre i store dimensjoner finnes, men er dyrt.

Hvordan lages limtre?

Limtrebjelker og -plater består av trestaver som er limt sammen. Du kan også lage det selv, for eksempel av gamle planker. Det er viktig at limflatene er rene og glatte før du setter i gang. Det er også en fordel at materialene er like tykke.

Når limet (vanlig hvitt trelim) er smurt på limflatene, presses materialene sammen med lange tvinger. Det må brukes flere, avhengig av platens lengde.

For å unngå at platen spenner seg opp i en bue, stives den av med lekter som spennes fast med tvinger på begge sider - de plasseres med 50-60 cm mellomrom. Det er viktig å legge bakepapir mellom lektene og platen, slik at lektene ikke limes sammen med platen.

Varianter av limtre

STOLPER av limtre vrir seg ikke så mye som stolper av ett trestykke, men de tåler fukt dårligere. Derfor skal de ikke graves ned, men i stedet settes fast i stolpesko, slik at regnvann raskt og enkelt kan renne vekk fra stolpene.

SPERRER. Noen sperrekonstruksjoner krever lange spenn, slik at de er vanskelige (og dyre) å lage av tradisjonelle materialer. I slike situasjoner er limtre fint, for eksempel som her, der de spesielle sperrene er laget av lange og kraftige limtrebjelker.

I-BJELKER. I stedet for en tykk og tung bjelke kan man noen ganger bruke I-bjelker av tre. Den loddrette delen består av en OSB-plate, og så lenge bjelken kun skal belastes med press ovenfra, er den meget sterk.

BJELKER av limtre kan lages nesten uendelig lange. Limtrebjelker finnes også i alle mulige størrelser - og til en lang rekke formål.

PLATER. Spisebord, kjøkkenbenker, hyller, vindusplater og mye annet lages etter hvert nesten alltid av limtre. Det er både billigere og bedre enn massivt tre i ett stykke. Platene fås i mange forskjellige tresorter og størrelser.

MASSIVTRE (også kalt CLT, fra cross laminated timber). Det er forholdsvis nytt å lage byggeelementer av kraftige trestaver som limes sammen på kryss og tvers (som kryssfinér). Elementene er like sterke som betongelementer.

LVL-BJELKER (KERTO) er laget etter samme prinsipp som kryssfinérplater. Når mange plater limes sammen og skjæres opp, får du meget sterke bjelker som blant annet brukes til gulvbjelker og taksperrer.

I alle størrelser

Limtre kan brukes til nesten alt, og det jobbes hele tiden med å utfordre materialet.

Mange gjør det selv-folk begynner for eksempel med et skjærebrett og fortsetter med å bygge et spisebord eller en vinterhage. Ute i den virkelige verden, for eksempel i Brumunddal, bygges høye trehus, som både er flotte å se på og CO2-vennlige i forhold til tradisjonelle bygg av stål og betong.

Fordi limtre kan lages i mange former uten å måtte skjæres i stykker som vanlig tre, er det perfekt til for eksempel bærende buer i en bro eller som byggeelementer i andre kreative trekonstruksjoner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tre