Treet her er ikke høvlet, og derfor er det en god idé å slipe det først. Du behøver ikke å slipe det helt glatt. Du skal bare slipe den ru overflaten litt ned, så alle flisene er borte. Dermed sparer du minst halvparten av den dyre trebeskyttelsen, samtidig som det gjør malearbeidet mye lettere. Penselen glir simpelthen lettere over overflaten.

Ubehandlet tre skal ha en fuktighetsprosent under 15, og temperaturen skal helst være over 15 grader. Alt ubehandlet tre må ha en grunning før det får maling eller beis. En grunning beskytter mot råte og sopp, og trenger godt inn i treet, fordi den ikke inneholder fargepigmenter som tilstopper treporene.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

En grunning er meget tynn og lett å påføre, men den må få lov til å tørke i minst et døgn før den overmales. Grunningen er fargeløs, og gjør at den etterfølgende trebeskyttelse hefter bedre. Ønsker du å framheve treets struktur, skal du bruke en beis som er gjennomsiktig, eller såkalt transparent.

Her bruker vi en transparent svenskrød, som virkelig framhever treets struktur. Felles for de transparente trebeskyttelser er at de er meget tynne og lette å påføre. Transparente beis fås også fargeløse, og det kan kanskje lyde litt trist, men det skjer likevel en vesentlig endring med treet. Det beholder nesten sin naturlige farge, men treets struktur blir framhevet.

Felles for de transparente beisene er at de ikke beskytter treet like godt som dekkende trebeskyttelser. Denne trebeskyttelsen er dekkende, noe man straks merker når man rører opp dekkbeisen. Det må røres godt og lenge, før den tykke, oljebaserte beisen er klar til bruk.

Den er forholdsvis lett å påføre, og dekker godt ved første strøk. Fordelen ved oljebasert beis er at den trenger dypere inn i treet. Ulempen er at den ikke er så diffusjonsåpen, og derfor holder på fukten i treet.

Denne hvite trebeskyttelsen er vannbasert, men også veldig kremaktig, og må derfor røres godt før den kan smøres på. Den dekker helt første gang, og selv om den nærmest er geleaktig, er den forholdsvis lett å dra ut. Den vannbaserte malingen trenger ikke så dypt inn i treet, men til gjengjeld er den både robust og tillater fukten å fordampe ut av treet.

Tretjæren her er en tykk og tung sak, som lukter godt av tre og tjære. Den er dog ikke så lett å jobbe med som vanlig trebeskyttelse. Hvis man ønsker å gjøre jobben med tretjæren litt lettere, kan den fortynnes med linolje. Det hjelper mye, men fremdeles er den ganske tung å male med.

Denne tjæren er utvunnet av furutre fra de svenske og finske skoger, og er faktisk den samme som vikingene brukte til sine skip. Det er fremdeles en god trebeskyttelse, som trenger lengre og lengre inn i treet. Man kan unngå alt besvær og alle utgifter til trebeskyttelse ved å bare bruke trykk- eller vakuum-impregnert tre.

Den kjente grønne trykkimpregneringen holder i mange år, selv om den ikke er så sterk som den gang det var lov å bruke arsén. Impregneringen har dessuten den ulempe at den ikke går helt gjennom treet. Det gjør imidlertid den forholdsvis nye impregneringsmetoden – Superwood – og i motsetning til den kjente grønne, har den også den fordelen at rester og avskjæringer kan avleveres som vanlig brennbart avfall.

Verken den grønne trykkimpregnerte eller den nye Superwood behøver ytterligere behandling for å holde i mange år, men begge kan selvfølgelig males i den farge man ønsker. Man må bare huske på at en transparent svenskrød får en noe annen kulør enn man har tenkt seg, hvis man smører den på et stykke grønn-impregnert tre.

På Superwood – som er impregnert gran – får den transparente svenskrøde det man forventer. Men med en heldekkende trebeskyttelse, som f.eks. denne hvite, kan man dekke selv den grønne impregneringen med et enkelt strøk, og selvfølgelig også den lyse Superwood.

En ting kan man konkludere med – og det beviser flere tester i de nordiske land: En heldekkende trebeskyttelse holder lenger enn en transparent, og en transparent holder lenger enn en fargeløs. Det er rett og slett mengden av pigmenter som avgjør levetiden. Og derfor er den dyre trebeskyttelsen som oftest den beste.