Velkommen til gjenvinningsstasjonen. Her får du seks arketyper, som vi alle har møtt når vi skulle lesse av litt avfall. Kanskje du også er en av dem?

1. Tilhengerklomsen

Han kjører med tilhenger, men har ikke begrep om hvordan det skal gjøres. Derfor parkerer han på tvers foran haugen med hageavfall, og blokkerer i hele bilens og tilhengerens totale lengde. Bilister som har brukt bare et par timer på å øve seg, rygger elegant inn, slik at det er plass til fire-fem biler på rad, mens det lesses av avfall. Tilhengerklomsen blokkerer alt sammen, ofte ganske lenge.

Hvis du er redd for å rygge med tilhengeren, så hekt den av bilen og dytt den til avfallshaugen. Da er det plass til alle.

2. Rotehodet

Hun har fylt tilhengeren eller bilen med all verdens avfall. Men ingenting er sortert. Hun står ofte foran kontaineren med restavfall; der de fleste har behov for å komme til. Så begynner hun å lesse av: Først en planke som skal til kontaineren litt lenger ned i rekken. Så finner hun en metallboks, som skal i en helt annen kontainer. Og batterier .... de skal også leveres på et eget sted. Og der var det visst litt mer trevirke. Og en haug med papp. Og en elektrisk panelovn ...

Med et minimum av anstrengelse kan du legge avfallet noenlunde i kategorier på tilhengeren, slik at du kan kjøre fra kontainer til kontainer, og kvitte deg med det meste av avfallet ganske raskt, slik at du ikke blokkerer unødig lenge for andre.

3. Frøken Flink

Hun hjelper gjerne andre. Meget gjerne. Hvis du bare et øyeblikk ser rådvill ut, er hun der som et skudd. Ikke fordi hun nødvendigvis kjenner plassen bedre enn deg, men hun er villig til å hjelpe deg med å lete etter riktig kontainer til avfallet ditt. Har du bruk for en hjelpende hånd, så får du det, for vi er jo til for å hjelpe hverandre. Etter en time har hun samtidig ikke fått tømt sin egen bil ...

Du er et godt menneske, men husk også å hjelpe deg selv. Kanskje vi kan dele på å hjelpe de som har bruk for det. HVIS de altså har det.

4. Politibetjenten

Han er selvfølgelig ikke politibetjent, men han ville nok gjerne ha vært det. På tvers av gjenvinningsstasjonen kan han se at det nederst i den sekken du er i ferd med å kaste i kontaineren med restavfall ligger en haug med småplanker. Og han er rask, så i løpet av sekunder er han tett nok på til at kunne rope et VARSKU, og gjøre deg oppmerksom på katastrofen. Hvis han da ikke i stedet henvender seg til personalet for forarget å "anmelde" deg.

_Pass på ditt eget avfall. Det er selvfølgelig fint å hjelpe andre, og du må gjerne reagere hvis noen er i ferd med å helle kjemisk avfall ned i pappkontaineren. Men gjør det på et høflig vis, og la personalet holde oppsyn. _5. Samleren Hun vet godt at hun ikke skal plukke ting fra kontainerne. Det har hun fått høre flere ganger. Men hvis hun får ting av folk før de kaster dem, gjør hun kke noe galt, vel? Hun vimser derfor rundt tilhengeren din mens du lesser av, og har du noe "spennende", er hun ikke redd for å spørre om hun kan få det.

Ser du en nesten ny sykkel på vei ned i metallkontaineren, kan du selvfølgelig gjerne spørre om den virkelig skal kastes. Men alt med måte. Hvis du har hele hodet nede i andre menneskers avfall, og fyller opp bilen med gode "funn", blir du raskt upopulær

  1. Mr. Perfect Den nyvaskede tilhengeren er fylt opp med kasser, der alt er sirlig sortert. Han kan tømme flere hundre kilo avfall på fire minutter, og ingenting havner i feil kontainer. Han beveger seg rundt som om han har en innebygget GPS: han vet hvor alt avfallet hører til, også selv om plassen ble bygget om for en uke siden, og ingen andre kan finne riktig kontainer til sitt avfall. I tillegg smiler han som om han var på søndagstur i skogen, og ikke ute for å kaste søppel.

_Flott at du har kontroll, men kan du ikke slappe litt av? Vi andre henger rett og slett ikke med!___