Uheldig gjør det selv-er

Det er mange gjør det selv-typer. Hvilken kategori synes du denne karen hører til i?

Hr. Godt Nok

Motto: "Det er godt nok!"

Hvis det virker, så virker det! Han elsker å gjøre ting selv, og løsningene hans fungerer også. Men pene er de sjelden. Et ødelagt dørgrep kan fint erstattes av en bit fra en kraftig vannslange. Det virker jo!

Iblant går det galt, slik det ofte gjør når man hopper over der gjerdet er lavest. Terrassen setter seg, fordi oppklossingen har råtnet (han hadde ikke noe annet enn vanlige treklosser, og murpapp er for puslinger). Men det er ikke så nøye, for da får terrassen bare en ny trekile, som sikkert kan holde noen år, bare vi tråkker litt forsiktig på midten av terrassegulvet.

Kaptein Etterpåklok

Motto: "Det der kunne jeg godt ha fortalt deg!"

Han kommer alltid innom når du bygger. Og han har alltid med seg et godt råd. Det er pussig nok alltid et godt råd om hva du skulle ha gjort, i stedet for det du har gjort.

Særlig belastende blir han når du virkelig har problemer, og for eksempel sliter med en bolt som er grodd hjelpesløst fast, eller en list som har sprukket fordi du glemte å forbore. "Du skulle nok ha ..." innleder han ofte setningene sine med, mens du vurderer om du ennå en gang skal smile pent, eller om det er nå du må gi opp og kaste hammeren etter ham.

Den gamle sløydlæreren

Motto: "Alt var mye bedre før!"

Dampsperre er noe nymotens pjatt, og linoljemaling er det eneste som duger. Den gamle sløydlæreren er ikke i tvil: Verden er i forfall. Nye, smarte materialer kan aldri konkurrere med kitt eller tjæredrev.

Det kan godt hende du har en smart multikutter, men han sverger til stemjern, og ville aldri engang vurdere å investere i slikt nymotens utstyr. Hjemmet hans er gjennomsyret av grundig, gammeldags håndverk. Og han hopper aldri over der gjerdet er lavest. Faktisk setter han en ære i å finne det høyeste stedet, og selv bygge en stige som skal ha fire strøk skinnende lakk, før han klatrer over.

Mester Makkverk

Motto: "Litt skjevt er bedre enn veldig skjevt!

Hun skulle aldri hatt et verktøy i hendene. Men hun vil så gjerne (og man sparer jo også penger på å gjøre ting selv!) Uansett hvilket prosjekt hun gir seg i kast med, ender det galt. Den nye vannkranen er mer utett enn den gamle, tapetet buler og faller ned av veggen, alle hull blir konsekvent fire nummer for store (takk gudene for kjemisk tre!) og ingenting lykkes i første forsøk. Eller andre. Eller ... faktisk er det ikke noen ting som blir fullstendig vellykket.

Men hei! Bedre lykke neste gang, for hun gir aldri opp.

Tidsoptimisten

Motto: "Dette går nok bra!" Han er en hederlig, kanskje også en flink gjør det selv-er. Han elsker å fikse ting selv, og resultatet blir bra. Men han er i overkant optimistisk. Nytt kjøkken? Ikke noe problem. Det har han klart om 14 dager. Skal det gamle toalettet byttes ut med et vegghengt? Det fikser han før gjestene kommer. Tror han.

Men han rekker det aldri innenfor den tiden han tror. Og ofte blir han ikke ferdig i det hele tatt. Det mangler akkurat den siste listen. Den avsluttende fugen. Det siste strøket maling.

Han vet det godt, og han "skal nok" få fikset det, men det skjer nesten hver gang: Før han kommer helt i mål, er hodet fylt med tanker og ideer til neste prosjekt, og da er den lille listen eller det siste strøket maling ikke helt i fokus lenger. Han har gått videre. Og han blir aldri helt ferdig.