6 svar fra eksperten

Hvordan festes en gjengestang? Hvordan blandes syre til murstein? Må jeg virkelig bruke grunningsolje? Her får du ekspertens svar på en håndfull gode spørsmål!

Er det virkelig behov for grunningsolje?

Ja, det er vår klare anbefaling. Grunningsoljen trenger nemlig mye dypere inn i treet enn den heldekkende trebeskyttelsen.

Beskyttes ikke treet med den spesielle, soppdrepende grunningsoljen, risikerer du at treet blir angrepet av sopp og råte, og da må du begynne forfra. Derfor er det en dårlig idé å hoppe over grunningsoljen. I tillegg til bedre beskyttelse, skaper oljen også en bedre vedheft for trebeskyttelsen.

Hvordan festes en gjengestang?

Du borer et hull og fyller det med en forankringsmørtel. Det er en spesiell tokomponent mørtel i sprøytepatron, som du kjenner fra fugemasser. Sprøyt massen ned i hullet, etter at du har forsikret deg om at alt borestøvet er fjernet fra hullet. Press gjengestangen forsiktig ned i mørtelen, slik at den ikke presser opp for mye masse.

Mørtelen herder raskt, så du har kun cirka 30 minutter å jobbe på.

Hvordan blander jeg syre til murstein?

Når du vil avsyre murverk for fugeslør, skal blandingen bestå av saltsyre og vann i forholdet 1:20. Vær nøye med doseringen. Blir saltsyreblandingen for sterk, vil den trekke inn i mursteinene og i tillegg svekke fugen.

Du skal avsyre murverket før fugene er helt tørre – da er det lettere å få et flott resultat.

Kan veggen holde et vegghengt toalett?

Selv om det kalles et vegghengt toalett, så henger toalettet faktisk ikke på veggen. Det monteres i stedet på en ramme, som skjules bak en “kasse” i veggen. Den består typisk av våtromsplater, som settes rundt rammen.

Dermed er det ikke veggen som skal bære det tunge lasset, selv om toppen av rammen dog skal settes fast til veggen, slik at den blir stående.

Kan jeg vaske treterrassen med høytrykk?

Nei. Den kraftige strålen fra en høytrykksvasker ødelegger overflaten på treverket. Du skal enten skrubbe terrassen med en kost eller enda bedre: bruke en terrassevasker til høytrykksvaskeren. Forsatsen finnes til de fleste modeller og har roterende dyser, som skånsomt spyler terrassen ren.

Skal kompressoren være med oljefri motor?

Det avhenger av hvilke behov du har. En oljefri kompressor gir renest luft, og den krever også mindre vedlikehold, fordi du slipper å passe på oljen. Fordelen er at kompressoren kan brukes lenger hvis den er oljeholdig. Med en oljeholdig kompressor skal du huske å sjekke oljenivået, så kompressoren ikke går tørr.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt fra Redaksjonen