6 svar fra eksperten

Er et tak av naturskifer bra? Skal jeg klippe bøkehekken nå? Ødelegger sola kompositt? Her får du ekspertenes svar på en håndfull gode spørsmål!

Er et tak av naturskifer bra?

Bortsett fra prisen, som er ganske høy, er det ikke mange argumenter mot naturskifer. Det er et av de sterkeste og mest værbestandige takmaterialene du kan velge. Det består av en steinart som kan kløyves til plater, og naturskifer er et meget godt alternativ i vårt kalde skandinaviske klima. Taket er vedlikeholdsfritt, noe som også er en stor fordel. I tillegg er det flott og ser eksklusivt ut.

En ulempe, utover den høye prisen, er vekten. Taket er tungt, og du skal være sikker på at takkonstruksjonen din kan tåle det.

Bør jeg klippe hekken nå?

En løvfellende hekk, for eksempel av hagtorn, lerk eller liguster, kan fint klippes i juni. Vintergrønne hekker bør først klippes i august-september. I utgangspunktet bør en løvfellende hekk klippes før sankthans og igjen i slutten av august eller i starten av september.

Sørg for at knivene på hekksaksen er skarpe. Ellers er det ikke enkelt å få en flott og rettklippet hekk. I tillegg risikerer du å gjøre skade på hekken med sløve kniver i sverdet.

Ødelegger sola kompositt?

Nei. UV-stråling kan få kompositten til å falme i fargen, men det har overhodet ingen påvirkning på styrken til materialet.

Hvis du vil unngå at komposittbordene falmer, kan du kjøpe impregneringsvæske, som trenger inn og beskytter mot solstrålene.

Impregneringsvæsken koster kanskje noen kroner, men vil du ha en terrasse som holder seg pen og ikke falmes av solen, kan det være en god investering.

Hva skal jeg fuge med under vinduet?

En fugemasse av silikon er god og enkel å jobbe med, og den er perfekt til fuging under et vindu. Du skal likevel tenke over at silikonfugemasse ikke kan overmales, så derfor skal du finne en fugemasse i en farge som passer til vinduet.

Det finnes flere varianter av silikonfugemasse til både innendørs og utendørs bruk. Til fuging under et vindu skal du bruke en byggsilikon, som kan tåle fukt.

Kan jeg male naboens garasje?

Nei, det skal du ikke gjøre. Selv om bygningen står i grensen og vender inn mot hagen din, har du verken plikt eller rett til å vedlikeholde bygningen.

Du kan gjøre en avtale med naboen om at du maler bygningen på siden din, men som utgangspunkt er det altså naboen som har ansvaret for bygningens tilstand og vedlikehold.

Naboen din skal selvfølgelig også ha tillatelse fra deg, før han bruker hagen din til å male garasjen.

Små fliser til et lite bad?

Slik trenger det ikke nødvendigvis å være. Faktisk kan store fliser få et lite rom til å virke større, og det kan gi rommet et rolig uttrykk. Til et lite bad vil det derfor være en god idé å bruke store fliser, for eksempel 30 x 60 cm. Når du velger store fliser på små flater, kreves det at du kun har et ensidig fall på gulvet. Det løses med et avlangt gulvsluk mot veggen i dusjen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt fra Redaksjonen