Fordommer om elbiler: Kan de trekke et lass med grus?

Det er mange fordommer og meninger når det handler om hvor brukbare elbiler egentlig er til et hverdagsliv med hus og hage. Les våre første erfaringer her!

"Jeg vurderer å kjøpe meg en elbil, men jeg er litt usikker på hvordan den egentlig egner seg til et liv med hus, hage og tilhenger." Snakken gikk rundt redaksjonens kaffemaskin, og kort tid etter hadde våre gode kolleger fra Bilmagasinet arrangert det slik at vi kunne låne en VW ID4, slik at vi fikk teste. Og det gjorde vi!

Turen gikk sporenstreks til en gjenvinningsstasjon for å tømme en proppfull 1000-kilos tilhenger for avfall. Det gikk kort fortalt så fint at det ikke er verdt å skrive hjem om. Vi kom trygt frem, og bortsett fra litt vennlig knirking fra tilhengerkroken, oppdaget bilen knapt nok tilhengeren.

Derfor ble vi nødt til å teste med litt mer vekt. Vi bestilte derfor 750 kilo grus, som vi dro med en tilhenger for å hente.

Igjen merket bilen knapt at det var en tilhenger bak. Aksellerasjonen var fortsatt 0-100 på så kort tid, at tanken på at tilhengeren kanskje hadde falt av begynte å melde seg. Den eneste måten vi merket at bilen hadde trukket en tilhenger på, var på kilometer-regnskapet, der bilen brukte 3-4 ganger så mye strøm som normalt.

Våre første erfaringer med elbil og tilhenger var med andre ord kun positive. Javisst handler det selvfølgelig om å ha en elbil som faktisk kan trekke noe, men har du det, kan du fint kjøre både søppel og grus.

Fordom #1: En elbil kan ikke trekke en tilhenger

Fakta: Det kommer helt an på hvilken bil du velger. Akkurat som med fossilbiler, er det forskjell på hvilke som kan trekke, og hvor mye de kan trekke.

Fordom #2: En elbil med tilhengerfeste kan kun trekke 300 kg.

Fakta: Det finnes mange elbiler som kan trekke over 1000 kg. For eksempelvis en VW ID4, som vi testet.

Fordom #3: En elbil KAN ikke trekke

Fakta: Jo, i aller høyeste grad. De fleste elbiler har masser av hestekrefter og moment. Vår ID4 leverte en overbevisende prestasjon!

Fordom #4: En elbil bruker ALTFOR mye strøm på å trekke

Fakta: Ja, denne fordommen kan nok bekreftes. Jo tyngre lass, desto mer strøm bruker den. Vi kjører nok ikke til Nord-Norge med en tung campingvogn, men en tur i byen med tilhenger er helt greit.

VW ID4 lesset med 750 kilo grus.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt fra Redaksjonen