1. HÅNDTAK.
  1. HÅNDTAK.

Et håndtak med mykt belegg gir alltid et bedre grep på sagen. Det er en stor fordel, hvis du skal bruke sagen lenge.

2. BLADFESTET. På mange billige sager er håndtak og sagblad støpt sammen. Det gjør festet sårbart. Er håndtaket skrudd fast, kan du etterspenne hvis sagen blir litt løs i festet.

3. SAGBLAD. Sagbladet bør være stivt. Da er sagen enklere å sage med.

4. OPPHENG. Det er praktisk med et hull fremst på sagbladet. Det kan brukes til å henge opp sagen på veggen.

5. TENNER. Antallet tenner avslører hva sagen kan brukes til. Med 7-9 tenner per tomme (25 mm) er det en universalsag, som kan brukes til mange materialer. Har den 11-13 tenner per tomme, kalles sagen fintannet, og paser godt til blant annet trelister, finér og laminat.

3 TYPISKE OPPGAVER MED HÅNDSAGEN
Vælg den rigtige håndsav SAGE I TRE Håndsagen bruker vi først og fremst til å sage i treverk – i alt fra lister til stolper.
Vælg den rigtige håndsavSAGE I POREBETONG, LECA M.M. Til forskjellige byggematerialer – harde og myke – bruker vi en grovtannet håndsag.
Vælg den rigtige håndsavSAGE I MYKE MATERIALER Det er også en vanlig håndsag vi bruker til å sage i for eksempel isopor og plast.
3 VARIANTER AV HÅNDSAGEN
Vælg den rigtige håndsav VANLIG HÅNDSAG Den vanlige håndsagen bruker vi til å sage i mange forskjellige materialer. Tennene er kryssfilt. Det gjør at bladet jobber seg raskt gjennom treet.
Vælg den rigtige håndsavFINÉRSAG Finérsagen har flere og mindre tenner enn den vanlige håndsagen, og tennene er ikke kryssfilt. Derfor etterlater sagen et finere snitt – uten å flise opp treet.
Vælg den rigtige håndsavLETTBETONGSAG Til å sage i porebetong, leca, murstein og andre materialer, kan vi bruke en håndsag med få, grove tenner. En vanlig håndsag ville blitt utslitt med en gang av dette.

VIKTIGE DETALJER

? Grep. Grepet bør være så stort, at det ikke bare er plass til en stor hånd, men også en hånd med arbeidshansker på. Derfor bør du alltid kjenne på grepet før du kjøper en sag. Merk deg også om belegget er tilstrekkelig mykt. Er grepet av hard plast og med skarpe kanter, får du fort blemmer.

? Tenner. Det bør fremgå at sagen har herdede tenner. Ellers blir den raskt sløv. På en universalsag, skal tennene være kryssfilte.

? Overflate. Hvis bladet på sagen er behandlet med teflon, blir friksjonen mindre når du sager. Du må altså bruke færre krefter hvis du jobber med en sag som har en teflonbehandlet overflate.

3 PRISNIVÅER:
Vælg den rigtige håndsav DEN DYRE Robust og effektiv sag. Glir lett gjennom treet (lav friksjon). Ekstra langt blad på 600 mm. ? Bladets tykkelse: 1,2 mm ? Bladets overflate: Teflon ? Vekt: 540 gram ? Grep: Skrudd på ? Pris: Over 200 kroner
Vælg den rigtige håndsavMELLOMKLASSEN Litt fintannet sag, som gir et pent snitt. Romslig grep, som er behagelig å holde på. ? Bladets tykkelse: 1,05 mm ? Bladets overflate: Lakk ? Vekt: 475 gram ? Grep: Støpt på ? Pris: Over 100 kroner
Vælg den rigtige håndsavDEN BILLIGE Sager greit på tvers av treets årer, men ikke på langs. Med grep uten komfort. ? Bladets tykkelse: 0,84 mm ? Bladets overflate: Lakk ? Vekt: 384 gram ? Grep: Støpt på ? Pris: Under 100 kroner