Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lapp hullet og unngå alvorlige skader

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det kan få alvorlige konsekvenser for hele konstruksjonen hvis det er et hull i takpappen på huset. Derfor skal du lappe hullet så fort som mulig, før det går galt. Her viser vi et enkelt alternativ til en midlertidig reparasjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
200 kroner
Hull i takbelegget

Intro

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Hvis du har en skade i papptaket ditt, er det viktig å reparere den så fort som mulig, slik at skaden ikke griper om seg. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser for hele konstruksjonen hvis det trenger inn vann under takpappen.

Her lapper vi taket midlertidig med et stykke fiberduk (glassfiber). Reparasjonen holder en stund, til du får vurdert hvordan du skal reparere taket med en varig løsning.

Duken skjæres til slik at den er litt større enn hullet som skal dekkes. Området smøres med takmasse, før duken legges på. Deretter smøres takmasse også oppå. Det er viktig at duken glattes ut, slik at det ikke blir luftlommer.

1

Rengjør området rundt skaden. Her brukes først en stålbørste til å ta det grove, etterpå en myk børste til det fine. Gjør rent minst 15 cm hele veien rundt skaden. Det sikrer at takmassen kan hefte skikkelig fast til taket.

2

Smør på takmasse i et jevnt, tykt lag. Det er viktig at massen røres grundig gjennom før den brukes. Ellers smører du bare på tynningsmiddelet. Her brukes en stor pensel, og det smøres på i et område som er litt større enn duken.

3

Legg duken ned i takmassen. Duken klippes til i et passende stykke. Det er viktig at den glattes ut, slik at den ligger helt plant med taket - helt uten luftlommer.

4

Duken trykkes fast i takmassen med penselen. Sørg for å glatte den helt ut. Start rundt i kanten, slik at duken ligger godt fast. Smør deretter et nytt lag takmasse over hele området.

5

Strø skiferstrø over hele området. Det beskytter reparasjonen mot solen. Skiferstrø kan du ofte plukke opp fra takrennen på papptak. Får du ikke nok, kan det hende du kan få kjøpt det løst hos en leverandør av takbelegg.

Tidsforbruk

En times tid

Pris

Cirka 200 kroner i alt for en liter takmasse og 1,5 m fiberduk. Litt skiferstrø rensker du opp fra takrennen.

Vanskelighetsgrad

Dette er en helt enkel reparasjon.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake