Video
Lett
Vanskelig

Hvis du har en skade i papptaket ditt, er det viktig å reparere den så fort som mulig, slik at skaden ikke griper om seg. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser for hele konstruksjonen hvis det trenger inn vann under takpappen.

PROBLEM

Det er et stort hull i takpappen etter en vinkel som var skrudd uheldig ned gjennom pappen.

LØSNING

Hullet lappes med en bit fiberduk. Den legges i takmasse, og smøres over med takmasse igjen.

SLIK GJØR DU:

1. Rengjør området rundt skaden

Her brukes først en stålbørste til å ta det grove, etterpå en myk børste til det fine. Gjør rent minst 15 cm hele veien rundt skaden. Det sikrer at takmassen kan hefte skikkelig fast til taket.

2. Smør på takmasse i et jevnt, tykt lag

Det er viktig at massen røres grundig gjennom før den brukes. Ellers smører du bare på tynningsmiddelet. Her brukes en stor pensel, og det smøres på i et område som er litt større enn duken.

3. Legg duken ned i takmassen

Duken klippes til i et passende stykke. Det er viktig at den glattes ut, slik at den ligger helt plant med taket – helt uten luftlommer.

4. Duken trykkes fast i takmassen med penselen

Sørg for å glatte den helt ut. Start rundt i kanten, slik at duken ligger godt fast. Smør deretter et nytt lag takmasse over hele området.

5. Strø skiferstrø over hele området

Det beskytter reparasjonen mot solen. Skiferstrø kan du ofte plukke opp fra takrennen på papptak. Får du ikke nok, kan det hende du kan få kjøpt det løst hos en leverandør av takbelegg.