En takrens gir deg et tak i toppform

Hvis taket ditt er skittent og overgrodd av alger og annet som vokser, er det på tide å rense det. Det kan gjøres både enkelt og greit med riktig verktøy.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
200 kroner

Intro

Dessverre fortsetter ikke et tak med å se like flott ut som den dagen taket ble lagt. Både takstein og takplater blir angrepet av alger, mose og skitt – og taket kan skape et stygt inntrykk av et ellers flott hus.

Heldigvis finnes det råd mot stygge tak, og det krever egentlig ikke mye mer enn en enkel rensing av taket. Med de riktige midlene, vil skitten falle av taket av seg selv.

Har du et gammelt eternittak, kan takplatene inneholde asbestfibre. I såfall skal du ikke bruke en høytrykksspyler til takrensingen. Derimot kan du uten problemer bruke høytrykksspyleren når du til å begynne med sprøyter ut rensemiddel på taket – det gjøres nemlig med lavt trykk.

Tidsforbruk

Selve behandlingen tar cirka én dag, alt avhengig av takets størrelse. Rensemiddelet skal få lov til å virke et par måneder.

Pris

Cirka 200 kroner, avhengig av størrelsen på taket.

Vanskelighetsgrad

Med det rette utstyret er det en smal sak å rense taket.

Veiledning

1

Bland rensemiddelet som angitt på flasken. Pass på planter og busker i nærheten - noen rensemidler fjerner stort sett alt. Husk hansker før du gir deg i kast med de sterke kjemikaliene.

2

Bruk en høytrykksspyler til å sprøyte middelet ut på taket. De fleste høytrykksspylere kan med lavt trykk automatisk dosere algedreper eller rensemiddel som skum. Rensemiddelet skal få lov til å ligge og virke et par måneder.

3

Når rensemiddelet har hatt tid til å virke, fjernes de siste restene. Har du et eldre asbestholdig tak, skal du bruke en forsiktig vannstråle fra hageslangen og en myk kost når du skal fjerne de siste restene av alger og skitt.

4

Bruk en takstige når du skal på taket for å fjerne den siste skitten. Hjulene gjør at stigen ikke skader taket. Kjør takstigen opp på taket, og snu den en halv omgang. Bøylen vil da gripe tak over mønet - og bli liggende.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takplater