Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Halvtaket svever over syklene

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

To buede sperrer av vanlig konstruksjonsvirke, fire kraftige åser og et par galvaniserte rør blir sammen med klare takplater til et fint og praktisk halvtak til sykkelparkeringsplassen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.500 kroner

Prosjektet ble noe mer omfattende enn vi hadde regnet med. Spesielt det å kjøre vekk 10 m3 jord og rette opp betongsokkelen ble mer arbeid enn vi trodde. Men den lille gårdsplassen med plass til sykler, barnevogner og avfallsstativer ble akkurat så fin og praktisk som vi hadde håpet. Og vi lærte mye underveis.

Intro

Ide to foregående numrene av Gjør Det Selv har vi vist hvordan et ubenyttet gressplatå utenfor et rekkehus i et tettbebygd område har blitt forvandlet til en praktisk sykkelparkering som er inngjerdet og hellelagt. I denne siste etappen skal parkeringsplassen få et tak som kan holde sykkelseter og barnevogner tørre. Det er ofret mye tid og mange krefter på forvandlingen, og nå mangler bare halv taket som prikken over i-en.

Flat og buet konstruksjon

Et tradisjonelt halvtak (også kalt pulttak) på stolper med toppsvill, sperrer og lekter oppå hverandre tar stor plass, og kan lett virke noe tungt og klossete. Ved i stedet å lage takkonstruksjonen av ei enkelt sperre på hver side og med kraftige takåser på tvers nede mellom sperrene er selve trekonstruksjonen holdt i ett enkelt plan. Stolpene erstattes av galvaniserte rør som gir taket et lett og elegant uttrykk sammen med den flate konstruksjonen.

Igjen har vi valgt å bruke teknikken med limankre inn i muren i stedet for vanlige murplugger for at det skal bli så sterkt som mulig. De buede sperrene kan du kanskje finne ferdige som limtre. Men du kan også gjøre som oss og lage dem selv. Vi sager buene ut av kon-struksjonsvirke og får en pen bue fordi spennet ikke er så stort. Skal halvtaket ditt ha større spenn, kan du lage buer av kryssfinérplater som du limer sammen til en 45-50 mm tykk plate før du sager ut buene. Vi har valgt et buet tak som både avleder vannet og virker lettere enn et tradisjonelt flatt halvtak med fall. Men et buet tak begrenser utvalget av takplater.

Fleksible og vanntette plater

Mange platetyper krever et plant underlag og vil ødelegges hvis vi bøyer dem over en buet takkonstruksjon.

Fastlock-platene fra Icopal er en av de få typene plasttak som egner seg til en buet stil. Fastlock er 20 cm brede strimler av klart eller hvitt polykarbonat. Platene kan bøyes relativt mye uten at de ødelegges. Og skjøtene blir sterke og helt tette.

Fordi åsene monteres mellom sperrene i stedet for oppå, blir konstruksjonen flatere og lettere å se på.

Veiledning

Buede sperrer

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Halvtaket skal dekke den ene enden av området. Taket strekker seg ut fra veggen til rett over gjerdet. Den ene sperra festes på veggen (her mur) og gir taket den nødvendige avstivingen. Derfor nøyer vi oss med et par tynne galvaniserte rør som støtte for den frie sperra over stakittet mot veien.

Buene sager vi ut av konstruksjons-virke med ei stikksag. Det er vesentlig billigere enn å kjøpe ferdige limtre -s perrer, og i den forholdsvis beskjedne størrelsen som halvtaket vårt har, er dette alternativet tilstrekkelig.

1

Tegn opp den buede fasongen på to stykker konstruksjonsvirke. Buene tegnes ved hjelp av ei snor og en blyant på 198 mm bred planke. Sperra (A) skal ende opp med å være 130 mm bred.

2

Skjær ut de buede sperrene etter strekene med ei stikksag. Kantene rundes med slipepapir.

Frittstående sperrer

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Sag til to galvaniserte rør. Det ene røret (C1) skal være 20 cm lengre enn det andre (C2). Lengden skal være lik høyden over gjerdet pluss 25 cm til montering i stolpe og sperre.

2

Bor nå et 20 cm dypt hull i de to gjerdestolpene til de galvaniserte rørene som skal bære den frie sperra. Bruk et spiralbor som passer diameteren på røret, og hold boremaskinen helt loddrett.

3

Legg PU (polyuretan) lim i hullene, og bank rørene helt ned med en hammer. Det lange røret plasseres naturligvis der taket skal være høyest, og det korte røret i den lave enden av taket.

4

Hold den frie sperra opp der den skal sitte, og spenn den fast på rørene med et par skrutvinger. Merk opp på sperra, og bor hull med spiralboret.

5

Legg PU-lim i hullene i sperra, og bank den forsiktig ned på plass over rørene. Sperra på rørene er utgangspunkt for sperra som skal opp på veggen.

Så enkelt er halvtaket bygget opp

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Den enkle konstruksjonen, den buede formen og de to galvaniserte rørene i stedet for stolper gir til sammen halvtaket en letthet og en fasong som leder tankene hen på en flyvinge.

Den bakeste sperra (A) er festet til veggen (her mur) med limankre. Teknikken er den samme som vi brukte til gjerdestolpene inn mot huset.

Den fremste frie sperra (A) svever på to galvaniserte rør (C1 og C2) som går helt ned i gjerde stolpene og er limt fast med PU-lim.

Sperre på vegg

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Sperra på veggen skal plasseres nøyaktig ut for den første. Høyden overføres ved hjelp av et vater på fram- og bakkanten.

2

Bor opp monteringshull i sperra. For å forsenke mutrene sperra skal spennes fast med, borer du først tre 15 mm dype hull med et passe stort bor.

3

Bor helt igjennom sperra midt i forsenkningen. Bruk et bor som passer til størrelsen på de gjengede stengene som skal festes i muren med limampuller.

4

Hold sperra opp mot muren, og markér hullene gjennom sperra. Begynn med et enkelt hull, og vent med de to siste til den første skruen er på plass. Da er det lettere å styre.

5

Fjern sperra, og bor opp hullet slik at størrelsen passer til limampullen (se på emballasjen). Hullet skal være så dypt at ampullen ligger ca. 10 mm innenfor hullet.

6

Slå den gjengede stanga i hullet slik at ampullen knuses. Den gjengede stanga dreies rundt ved hjelp av en spesiell bit som følger med. Fortsett til limet er godt blandet.

7

Når limet er herdet, setter du opp sperra og spenner den fast med skiver og muttere. Herdetiden avhenger blant annet av temperaturen. Følg anvisning som følger med ampullene.

Takåser og -plater

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det buede taket skal ligge på fire kraftige,

tverrliggende takåser som monteres i bjelkesko på siden av sperrene. På den måten holdes hele takkonstruksjonen i ett plan. Fastlock-platene klikkes på plass på en rekke klips som spikres på oversiden av åsene.

1

På hver sperre monterer du nå fire bjelkesko slik at takåsene flukter med overkanten av sperra. De to ytterste settes ca. 10 cm fra enden av sperra. De to midterste plasseres slik at det er lik innbyrdes avstand mellom dem.

2

Tilpass fire like lange takåser slik at lengden passer med avstanden fra bunnen av den ene bjelkeskoen til bunnen av bjelkeskoen på den andre siden. Sjekk først at rørene ytterst står loddrett.

3

Når åsene er lagt på plass, fester du dem i bjelkeskoene med beslagskruer. Åsene festes i alle bjelke-skoene med 2-3 skruer fra begge sider.

4

De smale Fastlock-platene skal monteres på klips som spikres oppå takåsene. Sammen med klipsene leveres en «avstandssko» som sikrer riktig avstand.

5

Plassér de første klipsene 20 cm fra ytterkanten av den ytterste sperra, deretter med en avstand på ca. 20 cm. Når alle klipsene er på plass og platene skåret til i lengden, monteres takplatene.

Materialer

Alle mål er overmål som tilpasses på stedet.

48 x 198 mm justert konstruksjonsvirke:
• 2 lange buede sperrer (A) á 185 cm

48 x 98 mm justert konstruksjonsvirke:
• 4 lange takåser (B) á 270 cm

28 mm galvanisert rør:
• 1 stolpe (C1), 55 cm
• 1 stolpe (C2), 35 cm

Fastlock Uni – takbelegg:

• 12 klare takplater á 200 cm

Dessuten:
• 8 bjelkesko
• Beslagskruer
• 3 limampuller, 12 mm
• 3 gjengede stenger, 12 mm, m. muttere
• PU-lim
• Diverse monteringsbeslag til takplater

Tidsforbruk

2 dager pluss maling

Pris

Cirka 2500 kroner

Vanskelighetsgrad

Når sperrene er saget til, er det ingen problemer med monteringen av taket. Det er lett og går raskt.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Halvtaket svever over syklene
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake