Det skrus på noen klosser, som senere skal brukes til å feste det første vindskibordet. Bordet holdes opp, så det støter opptil lektene. På den måten er det ganske lett å montere første bord helt rett.

Start med å feste det på midten. Er bordet litt skjevt, kan det tvinges på plass i de to endene. Setter du en skrue ned gjennom lekten og inn i vindskien, er du sikker på at den sitter godt fast.

Bordene vi bruker er trykkimpregnert 25 x 150mm. Når det første bordet er montert, må det strekes opp på hver enkelt lekte hvor den skal kuttes av. Bruker du en vinkel, oppnår du best resultat.

Neste vindskibord skal nemlig festes i endene av lekten. Derfor er det viktig at den blir skåret rett over. De siste to radene med takstein legges på plass. Og når du legger takstein, må du huske at alle steinene i utstikket må spikres fast.

Bordet er ikke tilpasset i lengden. Derfor strekes det opp etter et vater, så snittet vil flukte med taksperren. Neste bord legges på. Merk deg at det er skrudd på en liten hjelpekloss, slik at jobben kan utføres av én person.

Igjen festes det på midten, og deretter i den enden hvor det støter opptil det første bordet som ble montert. Det strekes opp og sages av, så de to innerste bordene i vindskien passer perfekt til hverandre.

En skrue i vindskien kan også brukes som støtte for neste bord. Skruen er satt i en høyde som passer med slutthøyden for dette bordet, noe som gjør monteringsjobben enkel og rask.

Nå når begge bordene er skrudd fast, kan vindskien sages til nederst. Det strekes loddrett opp, noe som på denne takvinkelen vil gi en skrå flate. Det gir et harmonisk uttrykk. På samme måte monteres det andre bordet på husets langside.

Er du nøye med oppmålingen før det skrus fast, får du et godt resultat. Er bordet – som her – ikke langt nok, er det naturligvis bare å skjøte det over en av sperrene. Akkurat som før strekes det opp og sages av lengden på vindskien, så den passer med bordet vinkelrett på.

På grunn av takvinkelen stikker kanten av det skrå bordet opp, og må derfor sages av før dekkbordet kan monteres. Dekkbordet skal plasseres så det stikker ca. 1 cm ut foran. Det gir penest resultat. Og når avstanden er riktig, festes det med skruer.

På treverk utendørs, og spesielt trykkimpregnert tre, bør du benytte rustfrie skruer, da de verken ruster eller tæres av kjemikaliene i det impregnerte treet.

Dekkbordet sørger for at det ikke kommer vann inn under taket og skader sperrer og lekter.Vindskien er nå på plass, og gir byggverket et ferdig og solid utseende.