Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 alternativer til le på terrassen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Vi skal nyte solen når den er fremme, og det gjør du best på terrassen. Men en åpen terasse er ofte litt for åpen hvis vinden blåser eller solen virkelig tar. Vi henter inspirasjon fra campingfolket, og viser deg tre veier til le på terrassen.

72063_NO_D_4_2006_1_1b.jpg

Plastplatene monteres, og her måler hvert felt 140 cm i bredden og 180 cm i høyden. Målene må selvsagt tilpasses målene på din egen terrasse.

En overbygd terrasse gir skygge for den stekende solen, men når det ikke er noen sider på terrassen, blåser vinden ofte gjennom. Det gjelder også hvis det begynner å regne, og regnet slår inn fra sidene.

Derfor kan det være smart å lage le på terrassen. Vi har derfor laget tre smarte, ikke permanente løsninger, som skaper le rundt terrassen.

Slik gjør camperne

Vi har hentet inspirasjon hos camperne og forteltene deres. De kan ta sidene av og på etter behov, og på den måten være i “sikkerhet” for både vind og regn. Vi bygger også sider du kan ta av i tre forskjellige varianter.

Glassklare trapesplater er solide, og ettersom de er gjennomsiktige er det også mulighet for å titte ut. Vi monterer en aluminiumslist på platene som gjør det enkelt å henge dem opp på sidene. Og fjerne igjen.

Ulempen med denne metoden er at selv om platene ikke er tykke, må det brukes en del av dem til å dekke terrassen. Det betyr at de rommer en del når de skal oppbevares. Men de gir i hvert fall le rundt terrassen.

LES OGSÅ: Plantekasser på hjul gir le

Smarte rullegardiner

Hvis du kjøper en presenning i armert plast, kan du veldig enkelt lage en praktisk rullgardin som skygger for både sol og vind.

Du monterer ganske enkelt presenningen på en rundstokk. Med borrelås eller små kroker er det enkelt å sette fast gardinen når den er i bruk. Og når den ikke er i bruk, tar den liten plass.

Bygg en teltside

Hvis du vil gjøre akkurat som camperne, kan du kjøpe teltsider som du kan montere på den overbygde terrassen. Det er firmaer som produserer dem etter spesialmål, slik at du bare skal måle og montere dem. Teltsidene er praktiske og tar liten plass, i tillegg er det vinduer i dem.

1. Glassklare plater

Her bruker vi glassklare takplater i pvc. Når de monteres vannrett, er de svært solide. Det er likevel nødvendig å stabilisere platene på hver side slik at de ikke bøyer seg. Det kan du gjøre ved å feste ei 3 x 30 mm aluminiumslist på hver side med popnagler. Aluminiumslis-tene bruker du også til å henge opp platene med. I listene er det boret nøkkelhullformede hull som passer med skruene i stolpene. Se tegningen.

Fordel:
De glassklare platene tillater lyset å passere og bevarer utsikten. Har du to plater i hvert felt, kan de nederste settes opp for å hindre trekk.

Ulempe:
Til denne terrassen må det til seks plater. Selv om platene bare er 20 mm tykke, krever det en del oppbevaringsplass.

1

De glassklare takplatene i pvc veier ikke mye, men bølgeformen gjør dem svært stabile. Platene tillater lyset å passere, og utsikten reduseres bare litt.

2

Platene hektes på fire skruer som stikker 3 cm ut fra stolpene. Det er fullt mulig bare å sette opp de nederste platene og vente med å lukke feltet helt med de øverste platene til sommerkvelden blir kjølig.

3

Platene festes til aluminiumslista med popnagler i annen hver bølgedal. Hullene som ser ut som nøklehull, gjør at det er enkelt å sette opp platene og ta dem ned.

Dette har vi brukt

• Takplater i pvc (A)
• Aluminiumslister (B) á 3 x 30 mm
• Popnagler (C)
• Stoppskiver (D)
• Skruer (E)
• Popnagletang

Pris (for ett felt): ca. 400 kroner

Plastmo AS (terrasse- og utestuetak, trapez-plater og andre, også isolerte), tlf. 66 98 74 50 www.plastmo.no

Logg inn kjøp tilgang

2. Rullegardin av presenning

Et billig og absolutt praktisk alternativ. Kjøp en 4 x 6 meter presenning i armert plast, og klipp den til etter mål. På vår terrasse var en presenning nok til alle tre feltene. Montér plasten på en rundstokk med heftestifter på toppen og med to halvstafflister nede. Rundstokken hviler og låses på to vinkelkroker som vist på tegningen. Kantene på presenningen holdes fast til stolpene med borrelåsbånd.

TIPS: I stedet for å bruke borrelåsbånd, kan du slå ringer i duken som bindes fast med bånd til små øyeskruer på stolpene.

Fordel:
Når plastduken er rullet opp, henger den der den skal brukes, og opptar ingen annen oppbevaringsplass.

Ulempe:
Plastduken tillater lyset å passere, men er ikke klar slik at utsikten blokkeres. Duken må trekkes helt ned til bakken for å hindre trekk ved beina.

1

Presenningen kan rulles ned til bakken og dekke hele feltet. Her fungerer den etter samme prinsipp som ei rullegardin. Dagslyset kan passere, men utsynet er redusert.

2

Bor hull i rundstokkene med et 6 mm bor slik at rundstokkene kan henge på vinkelkrokene. Da holder rullegardinet seg oppe når det ikke er i bruk.

3

Plastpresenningen festes til stolpene med selvklebende borrelåsbånd. Den harde delen av borrelåsbåndet klebes til stolpen i full lengde. De bløtere delene består av små puter som klebes på presenningen for hver 20 cm.

4

Rullegardinen krever ikke ekstra oppbevaringsplass. Når den ikke er i bruk, henger den pent opprullet over åpningen.

Dette har vi brukt

• Armert plast (A)
• Rundstokk (B)
• Halvstafflister (C)
• Heftestift (D)
• Borrelåsbånd (E)
• Vinkelkroker (F)

Pris (for ett felt): Ca. 250 kroner

Logg inn kjøp tilgang

3. Spesiallaget teltside

Her er det egentlig ikke så mye å gjøre selv. I første omgang trenger du bare meterstokk, papir og blyant.

Vi tok kontakt med en bedrift som har spesialisert seg i å lage duker til biler, båter og partytelt. De kunne også lage sider til terrassen vår. Duken kan utstyres med vinduer - og dører med glidelås - etter behov.

Duken og de glassklare vinduene er av kraftig vinylmateriale og meget slitesterk. Fabrikken slår de ovale ringene i duken i passende avstand, og så følger det med plastvridere til montering på stolpene.

Plastvriderne er dimensjonert til å gi plass til to lag duk. Det betyr at duken i det midterste feltet har en felles vrider med dukene på begge sider.

Fordel:
Opprullet krever ikke sidene stor oppbevaringsplass. Det er god utsikt gjennom vinduene som raskt kan settes opp og tas ned. Dessuten kan de knappes halvt ned.

Ulempe:
Plastvriderne er ikke akkurat dekorative, men et nødvendig onde.

1

Teltsidene rulles opp etter bruk og trenger ikke stor plass. De er raske å sette opp igjen, og på få minutter er fronten av terrassen lukket - helt eller delvis.

2

De kraftige plastvriderne settes permanent opp på stolpene med to skruer i hver. Det krever nøyaktighet, for vriderne skal sitte stramt i de ovale ringene. Begynn i de to øverste hjørnene. Stram duken godt ut, og merk opp gjennom ringene.

3

Teltsidene kan knappes mer eller mindre ned slik at terrassen ikke blir varmet opp som et drivhus. Det er også mulig å fjerne bare et enkelt felt.

4

Kveldsstemning med alle tre teltsidene satt opp. Det er fortsatt godt lys inne på grunn av de store vinduene. Legg merke til at vriderne kan klemme over to lag duk. Det gjør overlapping mulig i det midterste feltet.

5

Terrassen sett innenfra med oppsatte teltsider. De store vindusfeltene gir godt utsyn og holder terrassen lys og vennlig helt til solnedgang. Sidene sitter tett mot stolpene og sikrer best mulig le.

6

Teltsidene kan raskt settes opp om vinden skulle snu eller øke. Nå blåser ikke maten noe sted.

Dette har vi brukt

Teltsider til terrassen må spesialbestilles. Finn leverandører på for eksempel de gule sidene i telefonkatalogen under solskjerming, presenninger eller seilmakere. I Oslområdet vil du f.eks. finne Norena Presenning AS, tlf: 67 07 94 14, som produserer presenninger etter mål for næringslivet og private.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 3 alternativer til le på terrassen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake