Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dette skal du vite før du lager et takoverbygg

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Å lage et takoverbygg er et enkelt og oversiktlig gjør det selv-prosjekt. Her kan du se hva du skal være oppmerksom på, slik at du er garantert et godt resultat.

3 ting du skal vide, inden du overdækker

Fire stolper, en håndfull sperrer, et plasttak og en haug med beslag og skruer. Mer trenger du i virkeligheten ikke for å bygge et flott og stabilt takoverbygg til terrassen. Men det er selvfølgelig alltid et "men", for du skal naturligvis vite hvordan stolpene settes i bakken, og det er heller ikke likegyldig hvor stor avstanden er mellom sperrene eller hvor langt spenn de har. Ikke minst gjelder det også å velge riktig når du skal bestemme deg for hva du skal ha på taket.

Her får du de 3 viktigste tingene du skal vite når du planlegger et takoverbygg.


Stolper og fundament

Det første du skal ta stilling til, er hvordan du vil bære takoverbygget. Hvis du ikke vil bygge med stål, ender du sannsynligvis som de fleste andre gjør det selv-ere opp med trestolper, gjerne i trykkimpregnert furu. Det er også det enkleste (og billigste) å bruke.

Det neste du skal vurdere, er hvor stolpene skal plasseres og hvordan de skal fundamenteres. Her har du for eksempel muligheten til å plassere dem i bakken utenfor terrassen, eller å fjerne litt av terrassen for å grave dem ned og dermed integrere dem i selve terrassen. Her handler det om hva du synes er pent – og om spennvidder. Sperrene til taket må nemlig plasseres og dimensjoneres blant annet i forhold til hvor langt det blir mellom stolpene.

Du skal også bestemme deg for hvordan takoverbygget skal festes til huset. Kanskje er det plass og ståhøyde nok til en veggsvill, som skrus fast over terrassedøren og eventuelle vinduer. Eller så kan det hende du blir nødt til å sette opp stolper langs huset, hvis for eksempel takutstikket er så stort at sperrene ikke kan monteres høyt nok.

Stolpene kan enten graves ned og støpes fast, eller plasseres i stolpesko. Det første alternativet er mest solid, mens det andre kanskje er enklest og raskest.


Velg riktige sperrer

Uansett hvilken type tak du velger til takoverbygget, er det sperrene som skal bære det. Når det gjelder takoverbygg til terrasser, er det ofte snakk om ganske lette takplater i plast, men sperrene skal likevel dimensjoneres slik at konstruksjonen tåler for eksempel stedlig snøvekt.

For å finne ut hvilke sperrer du skal bruke, skal du se på en såkalt spennviddetabell. I spennviddetabellen under kan du for eksempel se at en sperre på 48 x 148 mm kan spenne 2,7 meter, når maksimal snøvekt der du bygger er 150 kg per kvadratmeter. Du må finne ut hvilke forhold som gjelder der du skal bygge, for de materialene du skal bruke.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang


Takplater

Du har mange forskjellige muligheter når det dreier seg om å velge tak til et takoverbygg. Men et godt råd herfra er ikke å velge det billigste trapestaket. I løpet av de første årene risikerer du at det forvitrer, blir melkeaktig i fargen og fullt av hull hvis det faller noe ned på det.

Vi vil heller anbefale at du går opp en kvalitetsklasse og kjøper slagfaste og UV-bestandige takplater. Er du på utkikk etter de beste og mest holdbare isolerte platene fra for eksempel Plastmo, får du en lekker (og dyr) løsning, som også holder litt på varmen tidlig på våren eller sent på høsten.

Selv om det kan virke litt voldsomt, er faktisk vinkelsliperen det verktøyet som lager penest snitt i plastplater. Pass bare på at du fører den forsiktig, for kantene smelter lett av kutteskivens 12.000 omdreininger i minuttet.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake