Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fint og elegant terrassetak

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Da Morten skulle lage et tak over terrassen, var det viktig for ham at det ble seende pent ut. Og han liker ikke synlige byggbeslag. Derfor ble konstruksjonen laget helt uten at det ble brukt beslag.

Da Morten og familien hans kjøpte huset, var det en fin, liten terrasse like utenfor kjøkkendøra. Her var det behagelig å sitte når sola skinte. Men når den gikk ned, ble det raskt kaldt.

Morten mente at løsningen var å lage et tak over terrassen. Men kona var skeptisk, for hun var usikker på om det ville bli pent. Hun var også i tvil om det var nødvendig?

Men Morten kastet seg over prosjektet. Målet hans var å lage et tak som ikke bare kona hans, men også han selv kunne holde ut å se på. Og det var en utfordring, for er det noe Morten ikke liker, er det synlige byggbeslag som er det mest nærliggende alternativet når en trekonstruksjon skal monteres. Så Morten kjøpte ingen slike.

I stedet kjøpte han impregnerte materialer, en del skruer og de nødvendige takplatene. Og så tok han sirkelsaga og skar hakk i alle sperrene slik at de langsgående lektene kunne hvile i disse hakkene. Deretter ble lektene festet med en enkelt skrue i hvert hakk - men uten noen beslag.

LES OGSÅ: Bruk glasstak til den overdekkede terrassen

I dag tilbringer familien mange flere timer på terrassen enn før. For selv om sola holder på å gå ned, og selv om det kanskje duskregner en varm sommerkveld, kan de fortsatt sitte ute og nyte livet under taket.

Fordi Morten har satt et lavt rekkverk langs sidene på terrassen og plantet busker og slyngplanter, er familiens kosekrok helt tildekket på tre sider. Også rekkverket er uten ett eneste metallbeslag - selvsagt.

Tolv spørsmål til morten

Måtte du kjøpe noe verktøy?
Ja, jeg måtte kjøpe et spesialbor til betong for å sette fast den ene stolpen i fundamentet.

Hva var det hardeste arbeidet?
Det hardeste - og mest tidkrevende - arbeidet var å lage hakk i sperrene til lektene og spenne dem sammen. Sperrene vred seg, og det krevde derfor en del krefter.

Hva er du mest stolt av?
At det ikke er synlige beslag - det er søylesko, men de kan ikke ses. Jeg synes beslag er stygge.

Hva er den beste detaljen?
At lektene er felt ned i sperrene, og at jeg har boret ut til de franske skruene i bjelken slik at de ikke stikker ut og er synlige.

Hvor lang tid tok det?
Hele taket ble laget i løpet av ei uke. Det meste gjorde jeg unna på ei lang helg, og så var det noen detaljer som jeg brukte kveldene til. Rekkverket laget jeg en stund etterpå.

Hvem hjalp deg?
Faktisk greide jeg alt selv. Det var ikke vanskeligere å lage taket enn at jeg kunne klare alt uten å måtte hente kona eller naboen.

Hva sa kona til prosjektet?
Opprinnelig ville hun ikke ha tak over terrassen. Men nå har hun blitt riktig glad i det. Vi bruker da også terrassen mye mer nå enn før vi fikk taket.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Jeg visste hva det kostet før jeg gikk i gang.

Hva ville du ha gjort annerledes hvis du begynte nå?
Jeg er godt fornøyd og ville faktisk gjort det på nøyaktig samme måte en gang til.

Hva er ditt råd til andre som skal i gang med et lignende prosjekt?
Plukk ut materialene hos trelastforhandleren selv i stedet for å bestille det levert. Da kan du sortere slik at du ikke får skjeve sperrer og lekter.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - der 10 er ekspert-gjør-det-selv- mennesket?
Jeg ligger nok på åtte.

Hva er ditt neste prosjekt?
Planen er å lage et vindfang på den motsatte siden av huset. Det skal passe til taket over terrassen, og selvsagt skal heller ikke det ha noen synlige beslag. Jeg skal bruke lang tid på planleggingen.

Fine sammenføyninger med sirkelsag og hoggjern

I stedet for metallvinkler er alle sperrene og lektene føyet sammen. Med sirkelsag og hoggjern er det laget hakk i alle sperrene, slik at lektene kan felles ned. En enkelt skrue ovenfra i hver sammenføyning holder lektene fast uten at det blir synlig - og helt uten stygge beslag. Men alle hakkene i sperrene gjør selvsagt også at de blir svakere, slik at dimensjonen må økes for å kunne tåle snølasten som er på stedet. Husk på at det er økt høyde på sperra som betyr mest for bæreevnen.

Logg inn kjøp tilgang

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Fint og elegant terrassetak
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake