Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 metoder til skjulte skruer

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Du har gjort et godt valg, hvis du har bestemt deg for å skjule skruene på den nye terrassen. Ikke bare ser det flott ut, det er også smart for holdbarheten å skjule skruene. Vi viser deg mulighetene du har.

Skjulte skruer på terrassen

Her får du 3 valgmuligheter når terrasseskruene skal skjules.

Det tar lenger tid å bygge en terrasse med skjulte skruer, enn det gjør å skru rekke etter rekke av terrasseskruer rett ned i bordene. Men det er penere å skjule dem, og det gir også god mening. Hvis du noen gang har sparket en tå mot et skruehode som har jobbet seg litt opp fra et terrassebord, vet du hvor irriterende skruene kan være. Og faktisk er skruehodene en svakhet i terrassen. Det er nemlig på skruehodene at vannet samler seg når det har regnet.

LES OGSÅ: Dette skal du vite når du bygger rekkverk til terrassen

Vannet på skruehodene kommer til å trenge ned i treverket, og etter hvert vil terrassebordene råtne og kreve utskifting. Ved å skjule skruene, får vannet et sted mindre det kan angripe konstruksjonen. Og det er nettopp det som er den største fordelen.

Vil du lese mer om treterrasser? Her gir vi deg inspirasjon til din nye treterrasse.

De 3 metodene

I denne gjør det selv veiledningen viser vi 3 valgmuligheter når terrasseskruene skal skjules. Du kan lese om:

 1. Skruer på skrå: Den raske løsningen
 2. Beslag: Gjør det enkel å skifte et bord
 3. Propper: Tømrerens valg

1. Skruer på skrå - den raske løsningen

Smart spesialverktøy gjør det enkelt å skjule monteringen

I byggvarehusene har du kanskje sett reklamer for verktøy som lar deg skjule terrasseskruene ved å skru dem skrått ned i bordene. Det finnes to gode løsninger: Marksman Pro fra Camo og Hidden Decking System fra Essve.

Begge settene består av et håndtak som griper rundt terrassebordet. I begge sider av håndtaket er det laget et hull til terrasseskruene.

Med en spesialbits montert i skrumaskinen, skrus de lange terrasseskruene ned i bordet, og på grunn av vinklingen på hullene, blir skruen skjult i siden av bordet. Det gir en både sterk og holdbar montering, som samtidig er helt skjult når terrassen er ferdig. Både Essve og Camo sørger for at det blir riktig avstand mellom terrassebordene. Derfor trenger du ikke å bruke avstandsklosser. Selv om skruene sitter skjult, kan det la seg gjøre å skru dem ut igjen, hvis du for eksempel får behov for å fjerne et skadet terrassebord.

Prisen er rundt 1000 kroner for håndtakene. I tillegg må du kjøpe de spesielle skruene som passer det enkelte systemet.

Fordeler:
Sterk og holdbar montering, lett å få riktig avstand mellom bordene.

Ulemper:
Krever skruer og bits som er laget til enten Camo Marksman Pro eller Hidden Decking System.

Marksman Pro fra Camo

Hidden Decking System fra Essve

2. Beslag - gjør det enkelt å skifte et bord

Det finnes adskillige monteringsbeslag til terrassebord. De gjør bordene enkle å fjerne igjen, hvis det blir behov for det.

Fordeler:
Det kan bli nødvendig å fjerne et terrassebord hvis det blir ødelagt, noe som er vanskelig med skjult montering. Slik er det ikke hvis du bruker et av de tre beslagene som vi viser deg her. De gir deg fleksibilitet, uten at du trenger å gå på kompromiss med holdbarheten.

Ulemper:
Prisen for de viste beslagene er høy. Dessuten er to av beslagene system, der du er nødt til å kjøpe bord som passer til monteringsbeslagene.

ProFi Deck vingeklemmer er et godt valg for deg som vil bygge terrasse i kompositt. ProFi Deck er et system av terrassebord i kompositt. De monteres med smarte beslagklemmer, som passer inn i de freste notene i kanten på bordene. Klemmene er formet som en ”T” eller som et sett med vinger, og de kalles både T-klemmer og vingeklemmer. Den vannrette delen av klemmen legges inn i noten, før klemmen skrus fast til tilfarerne med en skrue gjennom den loddrette delen. Neste bord dyttes deretter inn under den andre kanten på klemmen. Bordet slås eventuelt forsiktig inn med en gummihammer. Regn med cirka 1000 kroner per kvadratmeter for terrassebord og klemmer.

I-CLiPS er et relativt nytt produkt, og på flere måter skiller det seg også fra er et relativt nytt produkt, og på flere måter skiller det seg også fra de andre alternativene til skjult montering. Terrassebordene skal nemlig ikke skrus fast. De skal i stedet klikkes på en skinne. Det betyr at i-CLiPS må kjøpes som et system, og du kan ikke bruke akkurat det du har lyst til. Det er kun bord fra i-CLiPS, med den riktige freste formen, som kan brukes. Til gjengjeld er bordene enkle å legge, helt uten bruk av verktøy. Systemet er fransk, og norsk distribusjon er ikke på plass i skrivende stund.

Les mer om systemet på www.i-clips.com

Terrasseflex er et annet av de smarte beslagtypene på markedet. Det er et terrassebeslag av plastikk, som skrus fast på undersiden av terrassebordet. Den ene enden av beslaget dyttes inn under nabobordet ved siden av, mens den andre enden skrus fast i tilfareren. Den store fordelen er at terrassebordene ikke har kontakt med tilfarerne under, fordi beslagene ligger mellom. Det betyr færre steder hvor vann kan samle seg. Regn med en pris på cirka 2500 kroner for beslag til cirka 10 kvm terrasse.

Bruk et skarpt stemjern til å ”skjære” proppen i nivå. Slip deretter proppen med en eksentersliter, til proppen og terrassebordet er helt i nivå.

3. Propper - feinschmeckerens valg

Å skjule skruene med trepropper er en meget elegant løsning, men det er også et tidkrevende arbeid. Resultatet er dog verdt all innsatsen.

Som vi har slått fast, finnes det flere beslag og smarte skrusystem som kan gi skjult montering. Men det finnes enda et alternativ, og det er kanskje det flotteste og mest elegante: trepropper, som gir terrassen et litt maritimt uttrykk. Selve prosessen er enkel nok: Bor et hull i terrassebordet med et forstnerbor. Skru en skrue i hullet. Bor ut en trepropp av et overskytende terrassebord, og lim proppen i hullet. Slip proppen ned i nivå med terrassebordet. Verre er det ikke - og akkurat så vanskelig er det.

Du må nemlig gjøre det 600, 800 eller 1296 ganger, avhengig av hvor mange skruer som skal brukes på terrassen. Det er en jobb som krever tålmodighet og grundighet, og det er viktig at du holder bormaskinen helt loddrett når du borer hull med forstnerboret. Ellers er det ikke sikkert proppen passer i hullet. Et proppborsett kan kjøpes fra omkring 200 kroner.

Fordeler:

 • Helt skjulte skruer.
 • Flott og elegant uttrykk.

Ulemper:

 • Tidkrevende.
 • Vanskelig å fjerne et terrassebord igjen.

1. Bor hull med et forstnerbor. Vi borer hull cirka 2,5 centimeter inn fra kanten. Bor en centimeter ned i bordet, rett over en underliggende tilfarer. Skru i hullene ned i tilfarerne.

2. Proppene limes i hullene. Du kan enten bore proppene selv, eller du kan kjøpe en pose med trepropper, ferdig til bruk. Slå forsiktig på proppene, til de er helt nede på skruene under.

3. Proppene slipes i nivå med terrassebordet. Når limet er tørt, fjernes det øverste av proppene med et stemjern. Deretter slipes de ned i nivå med terrassebordene.

Hvis proppene skal ha en enda mer dramatisk effekt i terrassen, kan du velge å bruke propper i en annen fargetone enn terrassebordene.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 3 metoder til skjulte skruer
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake