Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
En terrasse i hardtre har en veldig lang levetid.

En terrasse i hardtre har en veldig lang levetid.

Det krever en ekstra innsats å bygge med hardtre. Bordene er vanskeligere å rette inn, og du må forbore før du skrur. Her får du 3 tips til å bygge med hardtre:

1. Forboring med metallbor
Når du bygger en terrasse i hardtre, er det nødvendig å forbore, fordi bordene ellers sprekker – hvis du i det hele tatt klarer å skru inn en skrue! Ipé er så hardt, at du med fordel kan bruke et såkalt HSS-bor, som egentlig er beregnet til metall. Et vanlig trebor vil slites ut altfor raskt.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

2. Skruer som ikke krever forsenkning
Til denne terrassen er det brukt NKT High End KV.A4 (syrefrie) 6 x 60 mm skruer. Det er en bred og robust skrue, med den fordelen at det ikke er nødvendig å forsenke selve skruehodet. Etter at det først er boret med et 5,5 mm bor, forsvinner det lille skruehodet nemlig enkelt ned i treet, der det blir nesten usynlig.

3. Sagblad med mange tenner
Når du skal sage i veldig hardt tre, er det alltid en fordel å bruke et sagblad med mange tenner. Snittet blir penere, fordi treet fliser seg mindre opp, og motoren belastes mindre. I dette prosjektet er alt skåret med en kapp-/gjærsag på batteri, utstyrt med et sagblad med 48 tenner.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Se hvordan du bygger terrassen i hardtre

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger den flotte treterrassen. Vi viser blant annet hvordan du understøtter terrassen med en kombinasjon av:

  • bjelkesko satt fast på veggen til tilfarerne
  • stolpesko nedstøpt i betong, som understøtter en bunnsvill
  • betongheller som utgjør et stabilt og solid underlag
  • bunnsvillen, som er en kraftig bjelke som brukes til støtte og feste for tilfarerne på den ytterste delen av terrassen.

Vi viser selvfølgelig også hvordan du legger selve terrassebordene på det underliggende treskjelettet.

God fornøyelse!