Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik velger du hardtre til terrassen

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du problemer med å bestemme deg for hvilken type hardtre du skal lage terrasse av, kan vi hjelpe deg på vei med denne guiden.

Slik velger du hardtre til terrassen

Terrasser i hardtre er pene og holder lenge, men det er mange tresorter å velge blant, og vi kan hjelpe deg å gjøre riktig valg.

Ønsker du noe annet enn impregnert furu på terrassegulvet, finnes det harde og solide muligheter. De fleste egnede tresortene, som er harde og bestandige nok, kommer fra tropiske regioner.

I denne artikkelen gir vi deg blant annet en oversikt over hvilke tresorter som er hardest, men det er ikke den eneste faktoren som kan være avgjørende for valget ditt.

Vi gir deg også en oversikt over enkelte sorters fare og tekstur, samt pris og levetid mm.

Spar penger med korte bord

En godt planlagt terrasse kan holde utgiftene nede. Når du kjøper terrassebord, avhenger prisene per meter ikke bare av tresorten, men noen ganger også av lengdene du ønsker. Og det er lange bord som er dyrest.

Hvis du lager en terrasse av bord i kortere lengder, som du for eksempel kan legge i flotte moduler med bord som bryter på tvers, kan det derfor være noen kroner å spare på terrassebordene.

Den underliggende konstruksjonen kan lages av hardtre eller trykkimpregnert tre. Trykkimpregnert er billigst og klart enklest å jobbe med.

Hardtre fra forskjellige deler av verden

  1. Hardtre fra Europa er mykere enn tropisk tre fra naturens side, men det kan herdes. Europeisk tre vokser i vekstsesonger og har årringer.
  2. Det afrikanske markedet for hardtre er voksende.
  3. De absolutt hardeste sortene i normal handel stammer fra regionene i Sør- og Mellom-Amerika.
  4. Det produseres også mange forskjellige typer harde tresorter i Asia, som er kjent for deres styrke og stabilitet.

Oversikt over vanlige sorter

I skjemaet får du en oversikt over noen sorters farge, tekstur, pris og levetid mm.

Du kan klikke på skjemaet og få det frem i full størrelse.

Salg av tropisk tre

Regnskogfondet er en miljøorganisasjon som jobber for å bevare regnskogen og ivareta urfolks rettigheter. Som et ledd i dette arbeidet setter de blant annet søkelyset på bruken av tropisk tre i byggematerialer.

Som en følge av dette arbeidet, har flere butikker og kjeder sluttet å selge produkter av tropisk tre. For eksempel har alle de store norske byggvarekjedene nulltoleranse for bruk av tømmer fra regnskogen. Byggmakker, Maxbo og Montér er noen av disse kjedene.

Norge har de samme reglene som EU, når det gjelder handel med tømmer og tømmerprodukter. Disse reglene gjør det straffbart å importere tre og treprodukter uten å kunne bevise at det er lovlig hogget. Det er derfor ikke slik (som mange tror) at det er ulovlig å bruke tropiske trematerialer i Norge. Er det beviselig lovlig hogget, er det lovlig. Men det stilles altså spørsmål ved hvor bærekraftig bruken av det er. Regnskogfondet mener blant annet at merkeordningene som brukes ikke er troverdige nok, blant annet ved at de ikke ivaretar urfolks rettigheter.

Ønsker du å lese mer om hva Regnskogfondet mener om bruken av tropisk tømmer i byggematerialer, kan du gå inn på nettsidene deres: www.regnskogfondet.no

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake