Trykkimpregnert furu har lenge vært populært til alle typer utendørs prosjekter – og det med god grunn. Det er billig, og treet holder lenge i vårt fuktige klima, takket være de kjemiske stoffene som er blitt presset inn i treet under trykk.

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Dessverre inneholder tradisjonelt trykkimpregnert treverk også miljøskadelige stoffer – for eksempel tungmetaller – og det har gitt de miljøvennlige alternativene mer vind i seilene.

Redaksjonen anbefaler: Smart teknikk gir treet superkrefter

Langtidsholdbart – men uten gift

Treverk som via en behandling endrer egenskaper uten å bli giftig, kalles gjerne “modifisert tre”, og det er alltid dyrere enn det trykkimpregnerte. Det skyldes at det er mer omstendelig å fremstille, og at det produseres i en mye mindre skala.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Det finnes forskjellige teknikker, men det er tre hovedtyper: furfurylering, der treet tilføres et stoff som fyller ut hulrom i veden slik at vann ikke kan trenge inn (f.eks. Kebony); acetylering, en kjemisk prosess der treets alkoholgrupper endres, slik at de ikke lenger binder vann (f.eks. Accoya); og til slutt varmebehandling (f.eks. ThermoWood), der treet varmes opp, slik at alkoholgruppene som binder vann brennes vekk eller omdannes.

I artikkelen du kan laste ned på denne siden, kan du lese mye mer om teknikken bak de tre typene og deres forskjellige egenskaper.