Trykkimpregnert furu har lenge vært populært til alle typer utendørs prosjekter – og det med god grunn. Det er billig, og treet holder lenge i vårt fuktige klima, takket være de kjemiske stoffene som er blitt presset inn i treet under trykk.

Dessverre inneholder tradisjonelt trykkimpregnert treverk også miljøskadelige stoffer – for eksempel tungmetaller – og det har gitt de miljøvennlige alternativene mer vind i seilene.

Langtidsholdbart – men uten gift

Treverk som via en behandling endrer egenskaper uten å bli giftig, kalles gjerne “modifisert tre”, og det er alltid dyrere enn det trykkimpregnerte. Det skyldes at det er mer omstendelig å fremstille, og at det produseres i en mye mindre skala.

Det finnes forskjellige teknikker, men det er tre hovedtyper: furfurylering, der treet tilføres et stoff som fyller ut hulrom i veden slik at vann ikke kan trenge inn (f.eks. Kebony); acetylering, en kjemisk prosess der treets alkoholgrupper endres, slik at de ikke lenger binder vann (f.eks. Accoya); og til slutt varmebehandling (f.eks. ThermoWood), der treet varmes opp, slik at alkoholgruppene som binder vann brennes vekk eller omdannes.

I den gratis artikkelen du kan laste ned på denne siden, kan du lese mye mer om teknikken bak de tre typene og deres forskjellige egenskaper.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bruk en laseravstandsmåler!

Hvis du vil ha suksess med terrasseprosjektet ditt, krever det at du får tatt nøyaktige mål – både før og under arbeidet. En tommestokk blir kort å bruke over lange avstander, derfor anbefaler vi at du bruker en laseravstandsmåler til jobben.

Den er nesten uunnværlig når du skal beregne hvor mange kvadratmeter terrassebord du skal kjøpe, eller hvor lange bjelkene under skal være. Du kan også bruke den til å beregne kryssmålet på terrassen, slik at terrassen blir rettvinklet.

Ja, takk: Vis meg den nye Tech-Pro laseravstandsmåleren!

VIDEO: Her kan du se laseravstandsmåleren i aksjon: