Lett
Vanskelig

Det er helt klassisk: Den gamle terrassen har blitt ujevn, og du må ha med deg en hel kasse kiler på den, slik at ikke bord og stoler skal vippe faretruende under middagen i det fri.

Årsaken er ofte et dårlig grunnlag under terrassen, eller manglende fugesand mellom steinene.

Rett opp

Men du trenger ikke selge huset og løpe skrikende bort. Du kan rette opp de gamle steinene og få en nesten helt ny terrasse igjen.

Løsningen er ikke like omfattende som å legge en helt ny terrasse, og resultatet blir bunnsolid.

Du må ha opp steinene i terrassen, deretter vil et nytt lag med grus som er rettet av i vater og stampet riktig, gjøre underverker. Renser du steinene, vil du få et enda flottere resultat når de er lagt igjen.

LES OGSÅ: Finn tips og inspirasjon til belegning.

Solid underlag

En av årsakene til at en steinterrasse blir skjev og ujevn, kan være et dårlig grunnlag. Den feilen skal du ikke gjøre igjen. Derfor må du sikre deg at det ligger et solid bærelag under steinene. Det laget skal stampes, så det danner en solid bunn.

Over det solide laget skal det ligge et løsere settelag, som steinene kan hvile på. Når du senere kjører over steinene med en platevibrator, vil de synke litt ned og legge seg godt og stabilt til rette.

Husk fugene

Til slutt har du den siste mulige årsaken til de skjeve steinene: fugen.

Når alt ligger som det skal, skal fugene fylles med fugesand. Ikke med strandsand, som består av runde korn, men riktig fugesand. Den består av kantede sandkorn, som låser seg til en hard flate når du vibrer flisene med en platevibrator. Da kan ikke regnvannet trenge ned og underminere den nyomlagte terrassen.

LES OGSÅ: Derfor skal du bruke fugesand!

Det krever litt arbeid, men følger du guiden, kan du nyte livet på steinterrassen din – helt uten risiko for at bordet vipper eller stolene velter. Også i årene som kommer.

LAST NED hele artikkelen og se hvordan det gjøres!