Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Den lave støttemuren bevarer opplevelsen av å sitte midt i hagen.

Den lave støttemuren bevarer opplevelsen av å sitte midt i hagen.

Det er tungt å lage en steinbelegning, men gjør du det ordentlig, ligger det mange års belønning foran deg, og den solide jobben begynner i bunnen. Er bunnen kompakt, stabil og nøyaktig, vil de forskjellige gruslagene sammen med fuger og belegning danne en helhet med imponerende egenskaper.

Legges terrassen som vist her, vil den i årevis bevare en jevn overflate, som er fleksibel og ikke blir skadet av små bevegelser i bakken, tørke, regn eller frost – forhold som ellers i løpet av få år kan ødelegge en belegning.

Muren rundt terrassen er like kompromissløs. Og selv om du aldri har prøvd deg som murer eller støpt noe i betong, kan du trygt ta ansvaret for denne muren. Du bygger med blokker som stables og holdes like enkelt som legoklosser, og muren holder også lenge fremover.

Tenk over terrassens plassering

Ettersom den nye hagekroken kommer til å være på samme plass i mange år, er det smart å tenke seg godt om før den plasseres.

Muren gir le og litt privatliv, og på samme måte som terrassen, magasinerer den varme på solrike sommerdager. Det kan du ha glede av om kvelden, så du skal ikke bare tenke på utsikt og vindretning, men også på om du vil ha sol om morgenen eller ettermiddagen. Når terrassen først er plassert, blir den hvor den er.

Le uten å stenge inne

Høyden på muren er en balansegang mellom å gi le og bevare utsikten til resten av hagen. De fleste av oss vil på den ene siden gjerne ha en flott utsikt fra uteplassen, samtidig som vi vil sitte usjenert og i le for vinden.

SE OGSÅ: Bygg en solid støttemur i hagen

Det vil alltid være en balansegang, og den lave støttemuren her fungerer godt med beplantningen: Nederst en fast, tett mur, som magasinerer litt varme fra solen. Øverst et mer åpent ly av planter, som bremser vinden og hindrer innsyn.

Muren kan fungere som støttemur, hvis det er fall på terrenget i hagen. Er fallet av en viss størrelse, anbefales det å bygge støttemuren med en viss helling.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en trinn for trinn-byggeveiledning