Suveren frittstående terrasse

Denne kveldssolterrassen er et solid bygg i førsteklasses materialer. Prisen er nesten 100.000 kroner. Men slik er det hvis du vil gå "all in" og ha en terrasse som er lekker luksus ned til minste detalj – med for eksempel en kjøler som leverer kald drikke når du bare trykker på en knapp og åpner en luke i bakveggen.

Suveren frittstående terrasse

Det er tenkt nøye over alle detaljene med denne lekre luksusterrassen.

Intro

Michael går ikke på kompromiss

Michael er opprinnelig utdannet anleggsgartner, men jobber i dag med å bygge jernbane. Hans faglige bakgrunn, praktiske sans og bevissthet på grundighet, kvalitet og perfeksjonisme har satt sitt preg på hans fantastiske, overbygde kveldssolterrasse. Ideen fikk han på en ferie i Spania, der familien satt på en restaurant med et luftig, pergolalignende takoverbygg. Den grunnleggende konstruksjonen ble skissert. Utover det ble detaljene til etter hvert som sommeren skred frem og byggverket reiste seg – han brukte nemlig en hel sommer på det. Taket skulle gi ly og skygge, men likevel med muligheten til å se himmelen. For å skjerme mot regn, falt valget derfor på et tak av glass, slik at det alltid er tørt på terrassen.

LES OGSÅ: Bruk et gratis 3D-tegneprogram og få et perfekt resultat!

Følg med når Michael bygger sin overbygde terrasse

I denne gjør det selv-veiledningen følger vi Michael når han bygger sin overbygde terrasse. Du kan se hvordan du:

  • setter fast stolpene i stolpesko
  • monterer glasstaket
  • bygger terrassegulvet
  • bygger en smart ølkjøler i bakveggen

Veiledning

Stolpene

Det er en god idé først å markere størrelsen på terrassen med målepinner og snorer. De plasseres i hvert hjørne, slik at det kan måles opp helt nøyaktig til stolpenes plassering.

Det må graves noen store hull til de solide betongklossene. Før stolpene plasseres oppå betongklossene, settes det mur-papp på den nederste delen av stolpene, der det skal støpes betongføtter rundt. Støpeformene er laget som åpne kasser. De settes rundt stolpen, slik at den står midt i støpeformen.

Her brukes ferdigbetong, som tilsettes vann etter anvisningene og blandes godt. Når betongen har herdet nok og støpeformene fjernes, kles betongføttene med naturstein. De skjæres først i mindre biter, så utseendet blir mer rustikt.

1

Grav ut til betongklossene, og plasser stolpene. I hvert hjørne er det satt opp målepinner og trukket snorer, slik at stolpene kan plasseres helt nøyaktig. Stolpene finjusteres etter murersnoren.

2

Sett murpapp på den nederste delen av stolpene. Da blir treverket beskyttet mot fukt fra betongen.

3

Legg på toppsvillene, og støp betongføtter på de fremste stolpene. Formene plasseres og fylles med betong. Svillene er dobbelte på både de fremste og bakerste stolpene, og festes med to bolter på hver. Det er laget to støpeformer av kryssfinér til de fremste stolpene. Kassene er 42 x 42 x 65 cm.

4

Fjern støpeformene etter 1-2 dager, men de skal stå minst fire uker før de kles med stein. Her er det laget en skrå kant øverst på betongføttene, så vann kan renne vekk.

5

Betongføttene kles med naturstein. Steinene skjæres i mindre stykker og settes opp med flislim med avstandsstykker mellom. Etter et døgns tid fuges det med fugemasse.

Taket

Taket er helt bevisst overdimensjonert med ekstra mange sperrer og tverrgående lekter, slik at det kan skape skygge. Det består av doble sviller, altså en svill på både for- og baksiden av de to stolpesettene. Oppå de doble svillene er det montert 11 sperrer med en senteravstand på 47 cm. Det passer med at det kan legges fem glassplater oppå taket. Både sviller og sperrer er skåret til med skrå snitt i endene - det gjør at konstruk-rer sjonen ser mye lettere ut.

Oppå sperrene monteres tverrgående lekter, 20 totalt. Overkanten på lektene flukter med sperrene, som det derfor lages hakk i med en multikutter. Glasset monteres til annenhver sperre, med glassbånd og egne aluminiumslister.

1

Sperrene monteres oppå svillene. De sages til med skrå snitt i endene, akkurat som svillene, før de legges opp. Avstanden mellom sperrene er 47 cm, som går opp med glassplatene. Sperrene skrus fast med lange skruer inn i toppsvillene.

2

Lektene er nedfelt i sperrene, slik at sperrer og lekter flukter i overkant, og takflaten bliver helt plan. Hakkene lages med en multikutter - det er det raskeste til så mange hakk.

3

Glassplatene legges på taket. Det er først lagt glassbånd på alle lektene. Glasset settes sammen på annenhver sperre med spesielle aluminiumslister, som egentlig er beregnet til plasttak fra Plastmo.

4

Glassplatene er montert med aluminiumslister i sidene og ved alle skjøter på hver annen sperre. Listene skrus fast.

Terrassegulvet

Under taket skal det bygges et terrassegulv, som består av terrassebord i lerk, mens de underliggende, usynlige tilfarerne består av trykkimpregnert 48 x 98 mm.

Tilfarerne settes i stolpesko, som støpes fast med en avstand på 60 cm. Det gir en meget stabil konstruksjon. Når det skal måles opp til plasseringen til stolpeskoene, er det en god idé å lage en midlertidig "svill" i sidene mellom de fremste og bakerste stolpene. De brukes til feste til snorer, som du retter inn stolpeskoene etter. Snorene angir riktig høyde, retning og avstand mellom rekkene av stolpesko.

Terrassebordene skrus fast med hjelp av et monteringsverk-tøy, slik at skruene ikke synes. På sidene av gulvet, lages det en pen avslutning med dekkbord.

1

Det settes opp stolpesko til tilfarerne til terrassegulvet. Stolpeskoene settes i 30 cm dybde med en avstand på 60 cm, både på langs og tvers. Da ligger de stabilt, og gulvet vil ikke svikte.

2

Tilfarerne skrus fast til stolpeskoene. Det er brukt impregnert 48 x 98 mm, sju totalt, til denne terrassen. De har en lengde på 460 cm. Terrassen er 370 cm dyp.

3

Terrassebordene er montert med skruer gjennom sidene på bordene, slik at skruene ikke kan synes.

Kjøler i bakveggen

Takoverbygget skal ha en tett bakvegg. Det er satt fire tverrgå-ende spikerslag mellom de bakeste stolpene, som kledningen kan monteres til. Kledningen består av bord som monteres som tømmermannskledning, med underliggere og overliggere.

Når kledningen er ferdig, lages det et hull i den. I hullet lages en dør, som gir tilgang til en kjøler. Bak døren er det bygget et treskjelett med en vinsj øverst og et rør som går ned i bakken nederst. I kjøleren skjuler det seg kald drikke plassert på en rondell. Den er koblet til vinsjen, som kjører den kalde drikken opp til døren med et trykk på en knapp.

1

Bakkledningen på takoverbygget monteres. Bordene settes opp som tømmermannskledning på tverrgående spikerslag, som er satt fast mellom de bakerste stolpene.

2

Det sages hull i kledningen til en dør, som hengsles fast med pianohengsler. Hullet lages med stikksag. Ved siden av lages det et mindre hull til knappen, som aktiverer vinsjen til rondellen med drikke.

3

Kjøleren på baksiden bygges. Den består av et treskjelett rundt et kloakkrør, som er gravd 130 cm ned i bakken og går opp til døren. Øverst er det en elektrisk vinsj, som kan trekke rondellen i røret opp og ned.

Materialer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Overbygd terrasse