Ly, le og lys på terrassen

Det finnes mange metoder for å skaffe flere gode timer på terrasen her i det kjølige nord. Et takoverbygg holder regn og yr borte, avskjerming i sidene tar snerten av vinden og litt lys utsetter natten. I tillegg finnes det mange måter å skaffe seg litt varme på.

Huset og leveggen skjermer mot vinden, halvtaket holder regnet borte og holder på varmen – i tillegg holder de små LED-pærene mørket ute og sprer hygge og stemning

Den norske sommeren har bruk for en hjelpende hånd, når det gjelder livet på terrassen. Vi drømmer alle om lune, lange sommerkvelder, der vi blir sittende i timesvis mens fuglesangen stilner, og den lyse himmelen trekker et blitt teppe over oss. De kveldene finnes, og de kommer hvert år. Men det kan være langt mellom dem.

Heldigvis skal det ikke så mye til før vi kan bli hengende på terrassen til langt ut på kvelden i den varmeste tiden likevel. Gjør du litt ekstra ut av det, kan du strekke sommeren langt inn i høsten. Le for vinden og ly for regnet, lys i mørket og hjelp til å holde varmen; det er nok til å forlenge drømmetiden vår.

1. Ly

Selv en ganske smal baldakin, kan gi skygge for den skarpe sola, og ly for lette byger og nattens duggfall.

2. Le

Klatreplanter bryter vinden effektivt, og så snart luften står stille, kan du nyte terrassen i mange flere timer.

3. Varme

Hever du temperaturen bare noen få grader, blir luften samtidig tørr og føles varmere.

4. Lys

Oljelamper og telys, fargede lamper og LED-kjeder. Lyset sprer hygge og gjør det mulig å bli enda lenger på terrassen.

1. Skap ly for dugg og regn

Et kraftig regnvær krever et tett tak for at du skal holde deg tørr, men en lett sommerbyge og kjølig yr, kan pergolaens levende tak eller treets spredde greiner fint beskytte deg mot. Og bare det å slippe den verste fukten, kan fort gi deg et par gode timer ekstra på terrassen.

PERGOLA

Klatreplanter sprer seg raskt over flettverk av svartmalte lekter, som er lagt på sperrer med en avstand på 30 cm. Plantene skjermer mot stekende sol midt på dagen, de tar spissen av en liten byge - i tillegg holder de lett yr unna. De demper også vinden, og holder på varm luft om kvelden ved å bremse utstrålingen.

BYGGEVEILEDNING: Bygg en pergola på en helg

KLARE TAKPLATER SKJERMER UTEN Å STJELE LYSET

Skrur du trapesplater i glassklar PVC på en sperrekonstruksjon over terrassen, sikrer du at regnet ikke trenger ned på terrassen, samtidig som du lar lyset passere fritt gjennom. Det er særlig en stor fordel der et mørkere tak vil stjele dagslyset fra rommene i huset.

BYGGEVEILEDNING: Forleng lune sommerkvelder

ELEGANT OG ENKEL MARKISE

Den lille markisen kan slås ut fra veggen, den er enkel å bygge og rask å slå ut og folde sammen. I tillegg kan du utstyre den med vaskesnorer, så du kan bruke den som både tørkeplass og ly. Til vinteren løftes den enkelt av for lagring inne.

BYGGEVEILEDNING: Hygge i tørrvær

1. Markisen ligger inn mot veggen når du ikke bruker den, holdt av et par kroker.

2. Markisen vippes ut fra veggen og låses fast med et raskt grep til en ramme, som er utstyrt med tørkesnorer.

3. Du får både ly og plass til en klesvask - eller et par stoler og et kafébord.

2. Med le for vinden føles luften varmere

Vinden er helt avgjørende for hvor kald eller varm luften føles. Vi misunner gjerne sydeuropeere for deres lune kvelder på terrasser og fortauskafeer, og en viktig faktor er ofte at luften står mer stille. En utålmodig skandinav setter ofte opp vegger av glass, tre eller stoff- men vegger av planter er faktisk også gode til å bryte vinden, når de først har vokst til.

ELEGANT ESPALIER

Plantekasser kombinert med et espalier, gir med gode klatreplanter raskt en vegg som fint bremser vinden og gjør kjølige kvelder lune. Her er et elegant espalier, med tynne lister spent opp i trerammer. Du kan også gjøre det pent og enkelt med rustrøde nett til betongarmering.

VEGGER TIL Å HENGE OPP

Til en overbygd terrasse med stolper i sidene, er det opplagt å lage en form for løse sider, som kan hektes opp på stolpene etter behov. Her har vi sydd teltsider, med felter av klar plast. De spennes opp når været er for kjølig til å sitte helt åpent.

BYGGEVEILEDNING: Enkelt og raskt espalier

SOLID LEVEGG MED ENKLE MIDLER

Dette lave plankeverket settes raskt opp. Teknikken er å reise stolpene, forbinde dem med håndlisten, og deretter kle ovenfra og ned. Da passer det alltid øverst.

BYGGEVEILEDNING: Levegg de luxe

1. Når stolpene er gravd ned i bakken, skrur vi en lekt på hver side av dem.

2. På toppen av stolpene skrur vi håndlisten, som fører regnet vekk fra stolper og kledning.

3. Sidene på veggen bygges ovenfra og ned. Da er vi sikre på at de passer under håndlisten.

4. Et siste strøk trebeskyttelse, deretter er leveggen ferdig.

3. Hold på varmen med stein og ild

Litt ut på kvelden er det ofte nok å holde på dagens varme med vegger og takoverbygg, men på et tidspunkt får du behov for mer varme for å bli sittende på terrassen. Da kan du tilføre varme fra bål, grill, ovn og terrassevarmer - men du kan også utnytte det at tunge steiner holder på dagens varme, og langsomt gir den tilbake til luften.

TERRASSEVARMER

Terrassevarmere til gass og strøm kan du kjøpe i mange varianter. De trenger ikke å varme opp luften så mye. Strålevarmen er effektiv, og varmes luften bare noen få grader opp, blir den tørr og føles ikke like kald.

ENKELT SMEDARBEID GIR DEG ET GODT BÅLFAT

Et bålfat gir både varme og hygge. Denne utgaven er enkel å skjære ut og skru sammen - ekstra enkelt blir det, hvis du får en smed til å skjære ut platene og bore i hull i dem. Da skal du bare skru dem sammen.

BYGGEVEJLEDNING: Byg ditt eget bålsted

■ Den tunge muren lagrer på varmen

Mens solen steker, og luften er varm, suger tunge steiner varmen til seg. Det kan du få glede av til kvelden, når oppspart varme sakte frigis fra steinene.

Ligger terrassen mot en husvegg, eller det dreier seg om en steinterrasse, vil du få mange timer varme lagret ved bare å holde litt på luften med noen lette vegger og tak over terrassen.

Her går vi to skritt videre, og bygger et høybed med vegger av betongblokker i en bue rundt terrassen. Bedet og plantene i det vil ikke bare gi le for vind, det lagrer også en masse varme.

1. Høybedets vegger bygges opp av tunge betongsteiner, som stables som Legoklosser. Jorden vil ikke presse mye, så steinene ligger godt og stabilt, bare lagene legges forskjøvet.

2. Fiberduk klemmes fast under den øverste steinrekken, før bedet fylles opp med jord og plantes til. Fiberduken holder på jorden, slik at den ikke vaskes ut på terrassebelegningen.

4. Levende lys og miljøriktige lamper

Telys og kubbelys i glasslamper og fjøslykter på gulvet har sin helt spesielle sjarm, men med moderne lavvolts LED-lamper, kan du selv supplere lyset på terrassen med praktiske og energiriktige lamper, uten å involvere elektrikeren. Det eneste de ferdige settene krever, er en utendørs kontakt i rimelig nærhet.

BELYSNING, AVGRENSNING OG DEKORASJON

Selvsagt har vi lamper på terrassen for å kunne se maten, glassene og koppene våre, men lyset brukes også til å tegne opp terrassen i mørket, og til å markere høye kanter, trinn og ganglinjer. Også her har LED-teknologien åpnet for mange muligheter, med lys i varme farger i både lamper og lyskjeder av alle typer.

■VARME LAMPER MED MYKE FLAMMER

Stearinlys og oljelamper er garanti for god stemning, og de skaper også litt varme på en kjølig terrasse. Løfter de lufttemperaturen bare litt, blir luften tørrere og føles varmere.

LYS FRA SOLEN

En enkel løsning: LED-lamper drevet av solceller med ledning, slik at solcellen kan plasseres fritt.

■ LED er det nye lyset

Det har blitt mye enklere å sette opp lys på terrassen - og mye morsommere, for du kan gjøre det selv, og sette opp de lampene du har lyst til, for de koster nesten ingenting å ha tent. Det er LED-teknikken som har endret alt, fordi den kan gi deg et pent lys med så lite strømforbruk at du kan nøye deg med 12 volt - og med ferdige sett kan du selv trekke kablene, sette opp lampene og dytte støpselet i kontakten.

1. Bor hull i et stusstrinn med en hullsag som tilsvarer lampen. Hold boret vinkelrett på stusstrinnet, så lampen vil sitte rett.

2. Trykk lampen på plass. Den vil normalt ha fjærende fliker, så den biter seg fast.

3. Trekk rør til ledningene for sikkerhets skyld. Det er ikke et krav, men beskytter ledningene mot mus og slitasje.

4. Ledningene forbindes gjennom rørene med transformatoren ved stikkontakten.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass