1. Ly
Selv en ganske smal baldakin, kan gi skygge for den skarpe sola, og ly for lette byger og nattens duggfall.
2. Le
Klatreplanter bryter vinden effektivt, og så snart luften står stille, kan du nyte terrassen i mange flere timer.
■ PERGOLA
Klatreplanter sprer seg raskt over flettverk av svartmalte lekter, som er lagt på sperrer med en avstand på 30 cm. Plantene skjermer mot stekende sol midt på dagen, de tar spissen av en liten byge - i tillegg holder de lett yr unna. De demper også vinden, og holder på varm luft om kvelden ved å bremse utstrålingen.
BYGGEVEILEDNING: Bygg en pergola på en helg
■ KLARE TAKPLATER SKJERMER UTEN Å STJELE LYSET
Skrur du trapesplater i glassklar PVC på en sperrekonstruksjon over terrassen, sikrer du at regnet ikke trenger ned på terrassen, samtidig som du lar lyset passere fritt gjennom. Det er særlig en stor fordel der et mørkere tak vil stjele dagslyset fra rommene i huset.
BYGGEVEILEDNING: Forleng lune sommerkvelder
■ ELEGANT OG ENKEL MARKISE
Den lille markisen kan slås ut fra veggen, den er enkel å bygge og rask å slå ut og folde sammen. I tillegg kan du utstyre den med vaskesnorer, så du kan bruke den som både tørkeplass og ly. Til vinteren løftes den enkelt av for lagring inne.
BYGGEVEILEDNING: Hygge i tørrvær
2. Markisen vippes ut fra veggen og låses fast med et raskt grep til en ramme, som er utstyrt med tørkesnorer.
■ ELEGANT ESPALIER
Plantekasser kombinert med et espalier, gir med gode klatreplanter raskt en vegg som fint bremser vinden og gjør kjølige kvelder lune. Her er et elegant espalier, med tynne lister spent opp i trerammer. Du kan også gjøre det pent og enkelt med rustrøde nett til betongarmering.
■ VEGGER TIL Å HENGE OPP
Til en overbygd terrasse med stolper i sidene, er det opplagt å lage en form for løse sider, som kan hektes opp på stolpene etter behov. Her har vi sydd teltsider, med felter av klar plast. De spennes opp når været er for kjølig til å sitte helt åpent.
BYGGEVEILEDNING: Enkelt og raskt espalier
■ SOLID LEVEGG MED ENKLE MIDLER
Dette lave plankeverket settes raskt opp. Teknikken er å reise stolpene, forbinde dem med håndlisten, og deretter kle ovenfra og ned. Da passer det alltid øverst.
BYGGEVEILEDNING: Levegg de luxe
■ TERRASSEVARMER
Terrassevarmere til gass og strøm kan du kjøpe i mange varianter. De trenger ikke å varme opp luften så mye. Strålevarmen er effektiv, og varmes luften bare noen få grader opp, blir den tørr og føles ikke like kald.
■ ENKELT SMEDARBEID GIR DEG ET GODT BÅLFAT
Et bålfat gir både varme og hygge. Denne utgaven er enkel å skjære ut og skru sammen - ekstra enkelt blir det, hvis du får en smed til å skjære ut platene og bore i hull i dem. Da skal du bare skru dem sammen.
BYGGEVEJLEDNING: Byg ditt eget bålsted
■ Den tunge muren lagrer på varmen
Mens solen steker, og luften er varm, suger tunge steiner varmen til seg. Det kan du få glede av til kvelden, når oppspart varme sakte frigis fra steinene.
Ligger terrassen mot en husvegg, eller det dreier seg om en steinterrasse, vil du få mange timer varme lagret ved bare å holde litt på luften med noen lette vegger og tak over terrassen.
Her går vi to skritt videre, og bygger et høybed med vegger av betongblokker i en bue rundt terrassen. Bedet og plantene i det vil ikke bare gi le for vind, det lagrer også en masse varme.
1. Høybedets vegger bygges opp av tunge betongsteiner, som stables som Legoklosser. Jorden vil ikke presse mye, så steinene ligger godt og stabilt, bare lagene legges forskjøvet.
■ BELYSNING, AVGRENSNING OG DEKORASJON
Selvsagt har vi lamper på terrassen for å kunne se maten, glassene og koppene våre, men lyset brukes også til å tegne opp terrassen i mørket, og til å markere høye kanter, trinn og ganglinjer. Også her har LED-teknologien åpnet for mange muligheter, med lys i varme farger i både lamper og lyskjeder av alle typer.
■VARME LAMPER MED MYKE FLAMMER
Stearinlys og oljelamper er garanti for god stemning, og de skaper også litt varme på en kjølig terrasse. Løfter de lufttemperaturen bare litt, blir luften tørrere og føles varmere.
■ LED er det nye lyset
Det har blitt mye enklere å sette opp lys på terrassen - og mye morsommere, for du kan gjøre det selv, og sette opp de lampene du har lyst til, for de koster nesten ingenting å ha tent. Det er LED-teknikken som har endret alt, fordi den kan gi deg et pent lys med så lite strømforbruk at du kan nøye deg med 12 volt - og med ferdige sett kan du selv trekke kablene, sette opp lampene og dytte støpselet i kontakten.
1. Bor hull i et stusstrinn med en hullsag som tilsvarer lampen. Hold boret vinkelrett på stusstrinnet, så lampen vil sitte rett.
3. Trekk rør til ledningene for sikkerhets skyld. Det er ikke et krav, men beskytter ledningene mot mus og slitasje.