Det ekstra brennkammeret gir en effektiv forbrenning og et mindre partikkelutslipp. Slike ovner kommer vi til å se mer til.

Det ekstra brennkammeret gir en effektiv forbrenning og et mindre partikkelutslipp. Slike ovner kommer vi til å se mer til.

Selv om du er en fortreffelig fyrbøter, har du ingenting å stille opp med. Når det gjelder forbrenningsprosesser, kan vi mennesker simpelthen ikke konkurrere med automatikk. Hvor morsomt er det forresten å løpe frem og tilbake for å justere luften opp og ned mange ganger i løpet av en kveld? La heller teknikken overta – fordelene er mange.

Presis styring av lufttilførsel

Det viktigste er at automatikken sørger for at det tilføres akkurat så mye eller lite luft som det er behov for på alle stadier i forbrenningsprosessen. Det betyr at du får mest mulig varme ut av veden, at ovnen din forurenser mye mindre, og at temperaturen i rommet ikke flyr opp og ned.

LES OGSÅ: Alt om vedovn

Automatikken er dermed ikke bare en fordel for miljøet utenfor huset: Den gir også et bedre inneklima, fordi forbrenningen blir jevnere, og du åpner døren færre ganger.

40 % mindre vedforbruk

Viktigst for de fleste er nok likevel det vesentlig lavere vedforbruket. Her kan ovner med automatikk klare seg med helt ned til 40 % mindre. Utviklingen av smartere og mer selvgående vedovner kommer i høy grad som et resultat av stigende miljøkrav om mindre partikkelutslipp. Det har virket, og i dag er moderne vedovners utslipp nede i under 3 gram per kilo ved med fyringsautomatikk.

De mest miljøvennlige er helt nede i 2 gram, og bærer ofte det nordiske miljømerket Svanen. Til sammenligning utleder en ovn fra før 2005 i gjennomsnitt 13,6 gram.

Last ned hele artikkelen, og les mer om teknikken bak moderne vedovner.