Gipsvegg

Gipsveggen er skadet. Vi viser hvordan du reparerer den.

Har du fått et stygt hull i gipsveggen, er det ingen grunn til å fortvile. Du kan fint reparere hullet i gipsen selv, slik at reparasjonen blir usynlig.

Du skal bruke to hullsager med en diameter som ligger tett opp mot hverandre. Det kan for eksempel være en sag på 57 mm og en på 60 mm.

Den minste sagen brukes til å fjerne den ødelagte gipsen, mens den litt større brukes til å lage den nye proppen, som settes fast i det borede hullet i veggen. Ved å bruke to forskjellige hullsager, kompenserer du for gipsen som sages vekk med hullsagen. Du skal kun fjerne veggens ytterste lag gips med hullsagen.

Da bevarer du et lag med gips, som den nye proppen kan limes fast mot. Hvis det innerste laget gips også er skadet, kan du eventuelt lappe det med PU-skum, før du setter i proppen. Det er dog sjelden nødvendig å gjøre.

Gipsvegg

Derfor har det gått galt

  • Gipspluggen satt fast. Spesielle plugger til oppheng i gipsvegger gjør det mulig å henge både hyller, flatskjermer og andre tunge ting på veggen. Men pluggen kan være nesten umulig å fjerne uten at den etterlater seg et stort, stygt hull.

  • Dørstopperen manglet. Fikk du ikke satt opp dørstopperen i tide, er det ganske sannsynlig at døren er blitt åpnet opp for hardt, slik at dørhåndtaket har etterlatt seg et stygt merke i gipsveggen.