Det er en fordel med en trekantet platebit, da den er lettere å tilpasse. Biten skjæres ut av et stykke gipsplate. Skjær med en hobbykniv, og bruk en tømmermannsvinkel til å skjære etter.et trekantede stykket bøyes ned, og pappen på baksiden skjæres gjennom.

Deretter renses kantene med en gipsrasp – på alle tre sider. Det trekantede stykket holdes over skaden, og omkretsen tegnes opp. Hold godt fast, så oppstrekingen blir helt nøyaktig. Med oppstrekingen kan du sikre deg at trekanten dekker hele hullet, før du går videre.

Nå skal gipsplatens tykkelse tegnes opp, og det gjør du lettest ved å bruke det avskårne stykket.Hold det nøyaktig opptil streken, og marker deretter tykkelsen. Gjør det samme på de to andre oppstrekingene. Nå skal det sages ut, og det gjøres lettest med en såkalt multicutter. Sag så nøyaktig som mulig langs den innerste streken hele veien rundt.

Plukk ut den avsagde løse gipsen før du fortsetter med å skjære. Denne gangen skal du skjære i den ytterste oppstrekingen og i en ca. 45 graders vinkel. Gipsen smuldrer litt, men det spiller ingen stor rolle. Bruk en hobbykniv til å rense avskjæringen for den løse gipsen, men fortsatt slik at du beholder det skrå snittet.

På det trekantede gipsstykket tegner fagmannen en strek hele veien rundt. Streken har en avstand til kanten som noenlunde tilsvarer gipsplatens tykkelse. Det ytterste papplaget skjæres med hobbykniven i oppstrekingen. Skjær helt ut til kantene. Nå skal disse kantene også skråskjæres, og det gjøres også lettest med en hobbykniv. Pass på at hjørnene ikke blir ødelagt.

Når alle tre sidene er skåret til, pusses kantene med raspen. Nå har du en trekant som passer noenlunde til trekanten i veggen. Hvis den ikke kan komme helt inn og ligge jevnt med veggen, må du skjære hullet litt til. Trekanten skal limes fast i hullet med en gipsbasert sparkelmasse.

Hell litt sparkelmasse i en plastpose og litt vann i et glass. Hell vannet i posen, og kna det til en lett flytende masse. Sørg for at det ikke er tørre gipsklumper i blandingen. Når gipsmassen er klar, skjærer du et lite hull i posens ene hjørne, og nå har du en god sprøyte.

Fyll godt med gips på trekantens skrå flater. Gi også hullets kant en omgang av gipsblandingen. Trykk trekanten på plass. Sitter den ikke helt plant med veggen, så bruk en platebit til å få den helt på plass. Med en god, bred sparkel skal hele området nå ha et lag gipssparkel, som med fordel kan kjøpes ferdig.

Sparkle grundig, så det kommer sparkelmasse helt inn i sprekken, og skrap til slutt godt av så det ikke sitter for mye sparkelmasse og tørker på veggen. Det gir bare mer slipearbeid senere. Skjær nå en tynn, skrå stripe av den trekantede biten hele veien rundt. Det vil gjøre overgangen fra lappingen mindre synlig.

Den avskjæringen betyr nemlig at sparkelmassen som nå legges på, kommer ned i sprekkene og gir en flott, glatt overgang. Nå er sparklingen ferdig, og du må vente noen timer – helst et døgn – med å gå videre. Slip av den tørre sparkelmassen med et stykke fint sandpapir – f.eks. korning 120. Når slipingen er helt glatt og jevn, kan du male hele det reparerte området. Nå er reparasjonen ferdig, og ingen kan se at det en gang var et hull her.