Spenn hyllebunn og hylleside godt sammen før du går i gang med å måle opp til forbindelsene. Sørg for at de to delene sitter helt nøyaktig sammen. Platene her er 40 mm tykke og 20 cm brede, og skal forbindes med skjulte sammenkoblinger to steder. Fagmannen måler 5 cm inn fra begge sider.

Fra bunnen måler han opp 2 cm på begge sider, slik at det hullet han skal bore treffer akkurat midt i underplaten. Som bor bruker han et 12 mm spiralbor, som han vil bore 10 cm inn gjennom begge emnene. For at spiralboret skal ha størst effekt, må man en gang iblant ta det ut og fjerne trematerialet som setter seg fast i borets gjengespiss. Av en 12 mm furu-rundstokk skjærer han to stykker a 9 cm.

De to stykkene spisses litt i den ene enden med en hobbykniv, så de lettere glir inn i hullene og presser limet ned langs sidene. På endestykket smøres det godt med trelim i et bølgemønster, og det legges også litt lim i hullene. Sideplaten spennes igjen fast, og hullene får litt trelim. De to rundstokk-bitene skyves inn. Det siste stykket bankes inn med en hammer, til det bare stikker et lite stykke ut.

Du kan også sette sammen bunn- og sidestykke, som er skåret i 45 graders vinkel. Det gir en flott avslutning. Også her må hullene plasseres 5 cm inn fra sidene og 2 cm fra bunnen. Vi bruker et 12 mm forsenkerbor, som bare bores halvt, altså 2 cm, ned i treet. For å sikre seg at side- og bunnstykke vil passe nøyaktig sammen, festes begge platene grundig før det forbores til skruene. Nå bores det gjennom og et par centimeter inn i bunnbordet med et 4 mm bor.

Når det er forboret, skilles platestykkene, og den skrå avskjæringen på bunnstykket smøres godt inn med trelim. Smør i bølgeform, og gi treet en ekstra stripe lim helt oppe i den øverste kanten. På sidestykket skal det bare trekkes en stripe lim på det stykket som skal vende ned.

Klem de to stykkene godt sammen. Nå kan stykkene festes med to 5 x 70 mm treskruer. Tørk straks av det overskytende limet. Det er mye lettere å få det av nå enn når limet er tørket. Nå skal skruene skjules, og til det vil vi bruke et par trespunser.

De skal bores ut med et spunsbor. Det er motsatt del av settet som også inneholder forsenkerboret han forboret med. I dette tilfellet har vi brukt et spunsborsett i 12 mm. Spunsene skjæres ut av et stykke tre av samme tresort som hyllen er laget av. Spunsene er et par millimeter lengre enn hullene.

LES OGSÅ: Slik bruker du et sylinderbor

De stemmes helt enkelt av med et stemjern. Legg litt trelim på endestykket, og skyv spunsen på plass. Slå til slutt inn spunsene med lette hammerslag. Nå skal spunsene skjæres til, og det gjøres med et stemjern. Start litt ute, så du ikke risikerer at det knekker for mye av spunsen.

Til slutt slipes spunsene og platen med en excentersliper og et stykke fint sandpapir, f.eks. korning 180. Spunsene her er nesten usynlige, og gir man treet en omgang olje, er det veldig vanskelig overhodet å se dem. Excentersliperen er også fin til å avfase de skarpe kantene. På denne prøvemodellen er hyllen satt sammen med furu-rundstokk i den andre enden, noe som også gir en flott effekt.

Om man vil montere sammen hyllen i 45 graders vinkel eller i en 90 graders forbindelse, eller vil ha lyse eller mørke spunser, er en smakssak – begge forbindelsene holder like godt.