1. Dårlig malte flekker

– de kan du unngå hvis du legger nok maling på penselen og malerullen, har et godt arbeidslys og maler to strøk.

2. Lite pen overflate

– overflaten blir ikke pen hvis du har slurvet med forarbeidet, og ikke gjort klart underlaget til å males. Det er viktig å reparere hull og rifter, slik at underlaget er jevnt. Du vil også få en stygg overflate om du maler over en ujevnhet du har malt over tidligere, og prøver å reparere den ved å male over igjen for å glatte den ut. Den vil sannsynligvis allerede være halvtørr, så du vil bare gjøre det verre ved å forsøke å fikse skaden. Vent heller til overflaten er helt tørr og slip den jevn – deretter kan du male over.

Her er det tydelig at underlaget ikke var helt jevnet ut før det ble malt.

3. Rennende maling

– slipper du ved ikke å ta altfor mye maling på penselen. Det skal være nok, men ikke for mye.

Malingen er ikke blitt kjørt ordentlig ut med rullen, og det har oppstått en stygg "pølse" av overskuddsmaling midt på veggen.

4. Malingssprut på listene

– minsker du betraktelig om du ikke kjører for fort med rullen, men heller maler med rolige bevegelser. Malerullen må heller ikke ha for mye maling, men en jevn mengde langs rullen. Og husk å ha en fuktig klut for hånd, slik at du kan tørke bort malingsspruten med en gang.

5. Utposing av maling på utvendige hjørner

– unngår du ved å være oppmerksom på å male på begge sider av kanten, slik at malingen blir jevnt fordelt på begge sider av hjørnet.

6. Maskeringsteipen drar med seg malingen

– slipper du hvis du fjerner teipen mens malingen fortsatt er våt. Sitter teipen for lenge, risikerer den å "tørke fast".

7. Malingen skaller av

– det gjør den kun hvis underlaget ikke er gjort ordentlig klart til å bli malt. Det vil renset, slik at alt fett og støv er fjernet. Det kan også skyldes at du har brukt feil maling som ikke passer til underlaget. For eksempel er det viktig at du bruker maling til våtrom, hvis du skal male badet.

8. Maling på gulvet i andre rom

– du unngår å dra med deg maling rundt i andre rom hvis du dekker gulvet med filt, eller et annet sugende underlag. Ikke bruk plast på gulvet, det skal du kun bruke til å dekke møbler med.

9. Malingen har en annen struktur/farge ved kantene og i hjørner

– det oppstår hvis du først har malt med pensel i hjørnet og ikke kjører tett nok på hjørnet med rullen. Derfor er det viktig at du er nøye med å la rullen gå langt inn over de kantene og hjørnene du har malt med penselen først. Du kan eventuelt bruke en hjørnerull, som er beregnet til å male med i innvendige hjørner.

10. Det er sprekker rundt langs tak og fester

– det slipper du hvis du fuger med en malbar akrylfuge rundt kantene, før du begynner å male.

Sprekker rundt i kanten ved taket er veldig tydelig på en nymalt flate, så sørg for å tette dem med en malbar akrylfuge, før du begynner å male.

Slik maler du hele stuen

Vil du se hvordan du maler billigere, bedre og penere enn maleren, kan du lese mer i artikkelen. Her guider vi deg også til hvilken maling du skal velge, og vi har testet mye smart malerverktøy.

Last ned hele artikkelen og se hvordan du kan male bedre enn maleren.