Lett
Vanskelig
Spartle ujævn væg

Det er mye lettere å sparkle ujevne vegger med gipspuss i stedet for alminnelig sparkel.

Med sparkelmasse kan du kun påføre lag på noen få millimeters tykkelse. Smører du et tykkere lag på, vil materialet krympe når det tørker. Og så må du ettersparkle.

Dette problemet unngår du med gipspuss, som kan sparkles på veggen i lag på opptil 5 cm, uten å krympe. Derfor er gipspuss det beste valget når du skal sparkle en meget ujevn vegg helt rett, og du har det rette verktøyet.

Gipspuss er billig å bruke til å sparkle en ujevn vegg

Gipspuss er billig sammenlignet med for eksempel sandsparkelmasse, men kun hvis du skal glatte et større areal. Som regel er du nemlig nødt til å kjøpe en sekk med 20-30 kilo tørt gipspusspulver, som skal blandes med vann før du kan begynne å sparkle en vegg.

Gipspuss kan brukes på både glatte og ru overflater på innvendige vegger og tak.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Arbeid raskt når du sparkler vegger

Å være rask er nøkkelen når du sparkler en ujevn vegg med gipspuss. Det tørker fort. Når pussen er rørt opp, har du cirka en halv time til å få den på veggen og rette av. Heldigvis er den enkel å bearbeide.

Forbered deg godt før du sparkler

Før du går i gang, skal veggen vaskes med grunnrens før den grunnes med betongbinder eller forankringsgrunner. Du skal også sette opp hjørneskinner på veggen. De brukes når du skal trekke gipspussen av med et brett eller rettholt. Det kan være nødvendig å bruke to eller flere styreskinner, som du trekker over rettholten din med. Da kan du enkelt og raskt få en glatt overflate å jobbe videre på.

Last ned artikkelen “Rett vegg i en fei”, som viser hvordan du får suksess med å sparkle en hel mursteinsvegg med gipspuss.