Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bygger du en HELT rett vegg

Skriv ut Lagre artikkel

Bygg en vegg av porebetongplater med et profesjonelt resultat. Hemmeligheten er å bygge en enkel og midlertidig støttevegg av lekter du kan “lene” porebetongplatene mot mens du bygger. Det blir flott, solid og helt rett. Når veggen er ferdig bygget, river du bare støtteveggen ned igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
250 kr/m²

Intro

Slik bearbeider du porebetong

Vegger av porebetong kan settes opp overalt, bare underlaget er stabilt og har tilstrekkelig bæreevne. Det beste er at porebetongplatene er ekstremt enkle å jobbe med. De er lette å bære rundt, de kan sages til med en håndsag eller sirkelsag, og deretter limer du dem sammen med porebetonglim.

I prosjektet som du kan se i byggeveiledningen, bygger vi en solid skillevegg ut mot et nytt baderom. Vi viser deg trinn for trinn, hvordan du med et enkelt treskjelett fører opp støtteveggen, og deretter hvordan du monterer multiplatene.

LES OGSÅ: Slik fjerner du en bærende vegg

Veiledning

Slik bearbeider du porebetong

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Skjær til porebetongplatene. Til et større prosjekt som dette, får du best resultat med et 230 mm diamantblad på en sirkelsag. Husk verneutstyr!

2

Lim sammen platene. Porebetongplater limes med et lim for porebetong. Begynn med å væte platekantene, påfør limet med en limskje, og trekk av overskytende lim.

I gang med støtte veggen

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Støtteveggen settes opp som et vanlig og relativt enkelt treskjelett, der du kan bruke mange forskjellige materialer - bruk det du har, eller kjøp noe billig.

Har du ikke materialene liggende, kan du også kjøpe materialer du vet du får bruk for til et senere prosjekt.

I prosjektet vårt bygger vi en dør og en dørkarm inn i veggen. Men fremgangsmåten er den samme hvis du bygger en ren vegg uten dør.

1

Vi begynner med å montere dørkarmen. Da kan vi enklere avsette målene til døren når vi bygger treskjelettet.

2

Gulvlekten (A) skrus fast til gulvet med 4 x 50 mm skruer. Deretter settes ytterlek-tene (B + C) oppå gulvlekten og skrus fast til veggen med 5 x 80 mm skruer. Lektene (B + C) skal gå helt opp til taket.

3

Bestem deg for hvor dørkarmen skal plasseres, og marker plasseringen på gulvlekten (A) med en blyant på begge sider av karmen.

4

Skru fast en lekt (D) i taket. Mål deretter 60 cm ut på gulv- (A) og taklekten (D), og monter to nye lekter (E + F) MERK DEG at 60 cm-målene går til midten av lektene. Lektene (E + F) og senere (G + H) settes på plass med plastkiler og skrus deretter fast.

Montering av platene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Støtteveggen er klar, og nå gjelder det å få porebetongplatene på plass. Platene både skrus og limes fast til hverandre, samtidig som de skrus fast til lektene i støtteveggen med 5 x 100 mm skruer.

For å få alle porebetongplatene i vater, starter vi med å montere en gulvlist, som den nederste rekken med plater settes på. Senere fernes listen, og sprekken fylles ut med betong (understøping).

1

Hold en list vannrett der gulvet er høyest (ved veggen). Skru den fast til lektene med 4 x 50 mm skruer. Monter en list på begge sider av døråpningen.

2

Monter den nederste rekken porebetong-plater, slik at skjøtene passer med midten av lektene (E, G, H, F). Husk at alle plater skal limes sammen, også inn mot veggen.

3

Når du har lagt lim på kantene av en plate, løftes den på plass og justeres med en gummihammer. Bruk små, raske slag, og sjekk overkanten med et vater.

4

Gå på den andre siden av porebetong-platene, og skru dem fast til lektene. Vi gir platene to karmankere, 7,5 x 112 mm, i hver av lektene (B og C) inn mot veggen, og en enkelt skrue i de øvrige lektene.

5

Porebetongplatene skal både skrus på skrå og limes opp mot taket. For å støtte dem mens limet tørker, skrus et par støttelister opp i støtteveggens døråpning.

6

Når du har bygget ferdig, fjernes listene som porebetongplatene står på. Deretter lages en understøping av betong eller murmørtel, som presses inn i sprekken mellom gulvet og porebetongplatene.

7

Dagen etter når limet og understøpingen er tørr, fjernes først skruene som holder porebetongplatene fast til støtteveggen. Deretter fjernes treskjelettet, og du kan etterfylle skjøter og fuger.

Materialer

 • Porebetongplater, 7,5 x 40 x 60 cm
 • Lim til porebetong
 • Lekter, f.eks 36 x 73 mm
 • Lister, f.eks 21 x 36 mm
 • Plastkiler
 • Skruer: 4 x 50 mm, 5 x 80 mm, 5 x 100 mm, karmanker

Spesialverktøy

 • Bordsirkelsag med 230 mm diamantblad
 • Porebetongsag/håndsag
 • Limskje til 7,5 cm kant

Tidsforbruk

Cirka to dager for en tre meter lang skillevegg.

Pris

Cirka 250 kroner per kvm.

Vanskelighetsgrad

Med en solid støttevegg, er det lett å sette opp en porebetongvegg.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Slik bygger du en HELT rett vegg
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake