Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Sagflistapetet hører til i en annen tid. Nå skal det bort. Helt bort.

Sagflistapetet hører til i en annen tid. Nå skal det bort. Helt bort.

Fjern sagflistapetet med skrape

En tapetskrape er det viktigste våpenet i kampen mot utfordrende sagflistapet. Start med å skrape hull i tapetet flere steder, og sørg for å få det skarpe jernet godt inn under papiret. Hvis du sliter med å få hull, er det flere våpen du kan ty til. Et eksempel er “piggrullen”, som flår opp sagflistapetet med piggene sine, slik at du kan komme til med tapetskrapen.

Fjern sagflistapetet med oppløser

Om tapetet sitter godt fast, er en tapetoppløser det neste skrittet. Lag en oppløsning etter produsentens anvisning, og hell blandingen i en hagesprøyte. Deretter er det bare å vanne taptetet godt og la oppløsningen synke inn. Etter dette vil det bli enklere å fjerne sagflistapetet med tapetskraperen. Hvis sagflistapetet sitter fast på gipsplater må du IKKE bruke denne metoden, da den vil oppløse papiret utenpå gipsplatene. Her må du nøye deg med tapetskrapen og hardt arbeid.

Rette vegger erstatter tapetet

Når sagflistapetet er fjernet vil det ofte være småhull, som må sparkles. Det gjør du med det samme – selv om det også er små rester av tapetlim på veggen. For når hullene er sparklet og sparkelmassen tørr, kan du slipe hele veggen så både lim og overflødig sparkelmasse blir slipt bort. Til slutt skal du bruke vevlim og glassfilt om du vil armere veggen din og skape en flott og rett overflate som ikke krakelerer.

Rette vegger på andre måter

Du kan også få rette vegger uten glassfilt. Fullsparkling med for eksempel multipuss er en enkel metode som etterlater en litt mer rustikk pusset vegg enn det glassfilten gjør. Rullesparkel er også en mulighet. Her ruller du sparkelmasse på veggen, og retter ut etterpå.

LES OGSÅ: Multipuss glatter ut alt

I denne guiden hjelper vi deg fra en gammel sagflistapet, til en rett og flott vegg.