Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Velg riktig bor og bits

Skriv ut Lagre artikkel

En bor- eller skrumaskin er aldri bedre enn det boret eller den bitsen du setter i maskinen. Selv med de beste maskinene får du et dårlig resultat, hvis du har valgt en dårlig bits eller et feil bor. Her viser vi hvordan du finner riktig bor og den riktige bitsen til oppgaven du skal løse.

1. SPISS: Spissen på boret avslører hvilket materiale boret kan brukes til. Her har boret en lang senterspiss. Det forteller at det er et trebor.

2. SKJÆR: Spiralen på et bor kalles skjæret. Kantene skal være skarpe, slik at boret etterlater en helt rett kant i materialet du borer i.

3. BUNNSKJÆR: Spiralbunnen skal ikke skjære, men transportere vekk borestøv.

4. SKAFT: Skaftet avslører hvilken type bormaskin boret er beregnet for. Et helt glatt skaft forteller at boret ikke er beregnet til borhammere – kun til bormaskiner og slagbormaskiner.

5. METALL: En god bits er laget av minst to typer metall. Hardt metall på spissen, så det ikke slites i stykker, og mykere, mer fleksibelt metall i kroppen, så bitsen ikke knekker.

6. NAVN: Bitstype og størrelse bør alltid fremgå, slik at du lett kan finne riktig bits.

STANDARD: FIRE VANLIGE TYPER BOR

TIL TRE
Alle bor til tre kan kjennes på spissen som er i sentrum. Den skal hindre at boret glir, når de skarpe sideskjærene griper tak. Det mest vanlige boret til tre, er det klassiske spiralboret. Et trebor kan ikke brukes til andre materialer enn treverk.

TIL METALL
Metallbor er normalt svarte, og de er slipt slik at skjærene danner en spiss. Det betyr at boret, i motsetning til trebor, starter med å skjære i sentrum. Boret er av ekstra hardt stål og kan også brukes til andre materialer enn metall – for eksempel tre og plast.

TIL MUR OG STEIN
På spissen av bor til murstein, betong og stein, sitter det en liten, hard plate. Den er loddet på, og på et godt bor er den laget av såkalt HM-stål, som nesten ikke kan slites ut. Resten av boret er laget av mykere stål, ellers vil det knekke ganske raskt.

UNIVERSALBOR
Universalboret (også kalt multibor) forener egenskaper fra de tre andre bortypene. Det har murborets harde spiss, pluss skarpe kanter. Derfor kan det bore i mange materialer – også keramiske fliser. Brukes ofte uten slagfunksjon på maskinen.

SPESIALISTER: TRE BOR TIL SPESIELLE OPPGAVER

SPIRALBOR: Spiralboret har spiralformet skruespiss, som borer seg ned i treet og trekker boret innover. Boret brukes til å bore nøyaktige hull i tre – for eksempel til plugger. Størrelser: 6-32 mm.

Tallet angir størrelsen på boret

SPADEBOR (FLATBOR): Spadeboret brukes også til store hull i tre. Det borer raskere, men ikke like nøyaktig som et spiralbor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONGBOR (SDS-FESTE): Til stein og betong er en borhammer det beste verktøyet. Borhammere krever bor med et spesielt SDS-feste. Bor med glatt skaft fungerer ikke.

LES OGSÅ: Når skal jeg bruke et betongbor?

TETT PÅ: DE MEST VANLIGE BITSTYPENE

RETTSPOR
Rettspor er den eldste typen spor på skruer. Ses sjelden på nye produkter.

STJERNESPOR (PH)
Stjerneformet spor. Dette er sporet vi bruker en stjerneskrutrekker til.

KRYSSPOR (PZ)
Spor med dobbelt stjerneform – en stor og en ganske liten stjerne.

TORXSPOR
Etter hvert det mest utbredte – ikke minst til skruer som brukes utendørs.

SEKSKANT
Også kalt unbraco. Brukes ofte på for eksempel møbler, sykler og verktøy.

TIPS: VELG SETT

Både bor og bits kan med fordel kjøpes i hele sett. Da får du mest for pengene. I det lange løp er det også billigere å kjøpe sett i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun brukes noen få ganger. Etterpå er de bare å kaste.

TETT PÅ: HOLDERE TIL BITS

BITSHOLDER MED LÅS
Når bitsen settes i, låser holderen den fast. For å få ut bitsen, må den svarte ringen trekkes frem. Denne typen gir det beste grepet på bitsen.

BITSHOLDER MED MAGNET
Magneten holder fast bitsen mens du jobber – dog ikke når du trekker skrumaskinen tilbake. Denne typen holder er normalt billigere å lage.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Velg riktig bor og bits
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake