1. SPISS: Spissen på boret avslører hvilket materiale boret kan brukes til. Her har boret en lang senterspiss. Det forteller at det er et trebor.

2. SKJÆR: Spiralen på et bor kalles skjæret. Kantene skal være skarpe, slik at boret etterlater en helt rett kant i materialet du borer i.

3. BUNNSKJÆR: Spiralbunnen skal ikke skjære, men transportere vekk borestøv.

4. SKAFT: Skaftet avslører hvilken type bormaskin boret er beregnet for. Et helt glatt skaft forteller at boret ikke er beregnet til borhammere – kun til bormaskiner og slagbormaskiner.

5. METALL: En god bits er laget av minst to typer metall. Hardt metall på spissen, så det ikke slites i stykker, og mykere, mer fleksibelt metall i kroppen, så bitsen ikke knekker.

6. NAVN: Bitstype og størrelse bør alltid fremgå, slik at du lett kan finne riktig bits.

SPESIALISTER: TRE BOR TIL SPESIELLE OPPGAVER

SPIRALBOR: Spiralboret har spiralformet skruespiss, som borer seg ned i treet og trekker boret innover. Boret brukes til å bore nøyaktige hull i tre – for eksempel til plugger. Størrelser: 6-32 mm.

Tallet angir størrelsen på boret

Tallet angir størrelsen på boret

SPADEBOR (FLATBOR): Spadeboret brukes også til store hull i tre. Det borer raskere, men ikke like nøyaktig som et spiralbor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONGBOR (SDS-FESTE): Til stein og betong er en borhammer det beste verktøyet. Borhammere krever bor med et spesielt SDS-feste. Bor med glatt skaft fungerer ikke.

LES OGSÅ: Når skal jeg bruke et betongbor?

TIPS: VELG SETT

Både bor og bits kan med fordel kjøpes i hele sett. Da får du mest for pengene. I det lange løp er det også billigere å kjøpe sett i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun brukes noen få ganger. Etterpå er de bare å kaste.