1. SPISS: Spissen på boret avslører hvilket materiale boret kan brukes til. Her har boret en lang senterspiss. Det forteller at det er et trebor.

2. SKJÆR: Spiralen på et bor kalles skjæret. Kantene skal være skarpe, slik at boret etterlater en helt rett kant i materialet du borer i.

3. BUNNSKJÆR: Spiralbunnen skal ikke skjære, men transportere vekk borestøv.

4. SKAFT: Skaftet avslører hvilken type bormaskin boret er beregnet for. Et helt glatt skaft forteller at boret ikke er beregnet til borhammere – kun til bormaskiner og slagbormaskiner.

5. METALL: En god bits er laget av minst to typer metall. Hardt metall på spissen, så det ikke slites i stykker, og mykere, mer fleksibelt metall i kroppen, så bitsen ikke knekker.

6. NAVN: Bitstype og størrelse bør alltid fremgå, slik at du lett kan finne riktig bits.

STANDARD: FIRE VANLIGE TYPER BOR
TIL TRE Alle bor til tre kan kjennes på spissen som er i sentrum. Den skal hindre at boret glir, når de skarpe sideskjærene griper tak. Det mest vanlige boret til tre, er det klassiske spiralboret. Et trebor kan ikke brukes til andre materialer enn treverk.
TIL METALL Metallbor er normalt svarte, og de er slipt slik at skjærene danner en spiss. Det betyr at boret, i motsetning til trebor, starter med å skjære i sentrum. Boret er av ekstra hardt stål og kan også brukes til andre materialer enn metall – for eksempel tre og plast.
TIL MUR OG STEIN På spissen av bor til murstein, betong og stein, sitter det en liten, hard plate. Den er loddet på, og på et godt bor er den laget av såkalt HM-stål, som nesten ikke kan slites ut. Resten av boret er laget av mykere stål, ellers vil det knekke ganske raskt.
UNIVERSALBOR Universalboret (også kalt multibor) forener egenskaper fra de tre andre bortypene. Det har murborets harde spiss, pluss skarpe kanter. Derfor kan det bore i mange materialer – også keramiske fliser. Brukes ofte uten slagfunksjon på maskinen.

SPESIALISTER: TRE BOR TIL SPESIELLE OPPGAVER

SPIRALBOR: Spiralboret har spiralformet skruespiss, som borer seg ned i treet og trekker boret innover. Boret brukes til å bore nøyaktige hull i tre – for eksempel til plugger. Størrelser: 6-32 mm.

Tallet angir størrelsen på boret

Tallet angir størrelsen på boret

SPADEBOR (FLATBOR): Spadeboret brukes også til store hull i tre. Det borer raskere, men ikke like nøyaktig som et spiralbor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONGBOR (SDS-FESTE): Til stein og betong er en borhammer det beste verktøyet. Borhammere krever bor med et spesielt SDS-feste. Bor med glatt skaft fungerer ikke.

TETT PÅ: DE MEST VANLIGE BITSTYPENE
RETTSPORRettspor er den eldste typen spor på skruer. Ses sjelden på nye produkter.
STJERNESPOR (PH) Stjerneformet spor. Dette er sporet vi bruker en stjerneskrutrekker til.
KRYSSPOR (PZ) Spor med dobbelt stjerneform – en stor og en ganske liten stjerne.
TORXSPOR Etter hvert det mest utbredte – ikke minst til skruer som brukes utendørs.
SEKSKANT Også kalt unbraco. Brukes ofte på for eksempel møbler, sykler og verktøy.

TIPS: VELG SETT

Både bor og bits kan med fordel kjøpes i hele sett. Da får du mest for pengene. I det lange løp er det også billigere å kjøpe sett i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun brukes noen få ganger. Etterpå er de bare å kaste.

TETT PÅ: HOLDERE TIL BITS
BITSHOLDER MED LÅS Når bitsen settes i, låser holderen den fast. For å få ut bitsen, må den svarte ringen trekkes frem. Denne typen gir det beste grepet på bitsen.
BITSHOLDER MED MAGNET Magneten holder fast bitsen mens du jobber – dog ikke når du trekker skrumaskinen tilbake. Denne typen holder er normalt billigere å lage.