Bormaskin

Finn veiledning og guider til bormaskiner og tilbehør.

  Den uunnværlige bormaskinen

  For mange gjør det selv-ere er en bormaskin et helt uunnværlig verktøy og en fast del av verktøysamlingen. For selv om de moderne kombinerte bor- og skrumaskinene er så sterke at de fikser de mer krevende boreoppgavene, er det fortsatt et stykke igjen til den kraften du finner i en dedikert bormaskin.

  Bormaskiner med skrufeste

  De fleste bormaskinene kommer med skrufeste. Her festes boret ved å dreie borchucken, slik at tre eller fire paler skytes frem og griper rundt boret. Variasjonen av bor som passer i festet, er nesten uendelig. Det kan være en fordel å velge en maskin med slagfunksjon. Det gjør det nemlig en god del lettere å bore i murverk.

  Stor guide til bormaskiner med slag

  Er du interessert i en slagbormaskin? Da skal du klikke her og lese vår store guide til slagbormaskiner: SLAGBORMASKIN: Stor guide til slagbormaskiner.

  Bormaskin til betong

  Om du skal bore i hard betong, kan det bli litt av en utfordring med en vanlig bormaskin med skrufeste. Årsaken er at slagfunksjonen ofte er for svak i denne typen maskiner. Skruefestet kan nemlig ikke holde fast på boret, om slaget blir for voldsomt. Derfor kan du med fordel velge en bormaskin med SDS-feste. Disse maskinene omtales ofte som borhammere. Slik velger du den riktige borhammeren

  Bormaskiner med SDS-feste

  I motsetning til skrufestet, så spennes ikke boret fast i bormaskinen med SDS-feste. Det klikkes fast. Boret er utstyrt med spor som bormaskinen griper tak i. Boret kan bevege seg noen millimeter inn og ut i borchucken, men den kan ikke vri rundt uten at borchucken også roterer. Det betyr at bormaskinen kan overføre en masse slagenergi fra maskinen til emnet som det bores i, uten at SDS-festet mister grep om boret. Den store fordelen med SDS-festet er derfor at slagfunksjonen i bormaskinen kan være mye kraftigere.

  SDS-festet er til murverk

  En bormaskin med SDS-feste er designet til å bore i murverk med. Derfor er det også kun murbor som kan kjøpes til disse maskinene. Det er dog mulig å kjøpe et adapter fra SDS-feste til skrufeste.

  Bormaskin som elektrisk meisel

  Om du har en bormaskin med SDS-feste, er det mulig med en del av maskinene å stenge av rotasjonen i borchucken, mens slagfunksjonen beholdes. Det gjør at den med det riktige tilbehøret kan brukes til å meisle med.

  Når en skru-/bormaskin er nok

  Hvis du ikke har bruk for en dedikert bormaskin, finnes det en rekke bor-/skrumaskiner som klarer en del av de samme oppgavene. Vi har testet en del av disse maskinene og har samlet resultatet her.

  Vil du ha den beste bor-/skrumaskinen? Da skal du klikke her og se vår nyeste test av bor-/skrumaskiner: Bor- og skrumaskintest

  De batteridrevne bor-/skrumaskinene blir hele tiden mindre, bedre og kraftigere. Her kan du finne våre nyeste tester av bor-/skrumaskiner på 10,8 volts batterier, som enkelt klarer de vanligste skru- og boreoppgavene i hjemmet: Skrumaskintest av 10,8 volts skrumaskiner