Borhammer test

Borhammere pløyer seg gjennom selv den hardeste betongen

En slagbormaskin er en fin maskin når du for eksempel skal bore i murstein. Men er det snakk om en vegg i betong, kommer du ikke langt uten en borhammer. På borhammerne er det skrudd ned på både turtall og antall slag. Til gjengjeld er slagene både større og kraftigere, noe som gjør borhammeren i stand til å slå seg gjennom selv veldig hard betong.

De større slagene kan blant annet la seg gjøre på grunn av borhammerens smarte SDS-feste. Det gjør nemlig at boret kan bevege seg noen millimeter ut og inn, samtidig som festet holder godt fast på boret.

Sterke batterimaskiner

I denne testen har vi valgt å rette søkelyset mot borhammere på batteri. Prisen er ikke overraskende en del høyere enn maskiner på 230 volt, og du må regne med å betale cirka det dobbelte for maskin og batteri. Til gjengjeld slipper du en ledning som alltid er i veien, samt behovet for å ha en stikkontakt innenfor rekkevidde.

Som testen vår viser, trenger du likevel på ingen måte å gå på kompromiss med kreftene i maskinen selv om du dropper ledningen. De sterkeste modellene presterer helt på høyde med de kablede utgavene, og de kan jobbe lenge før batteriene er flate.

Noen av deltakerne har også meislingsfunksjon, som er veldig kjekt når du skal fjerne fliser på badet eller kjøkkenet i en fei.

Borhammer test: Slik har vi testet maskinene

Styrken målte vi ved å bore seks 10 mm hull i en betongstein, mens vi tok tiden. Etterpå testet vi utholdenheten ved å bore til batteriene var helt flate. Fordi batteriene har forskjellig amperestyrke, utligner vi det ved å måle antall hull per amperetime på batteriet.

Mens vi brukte maskinene, vurderte vi fortløpende ergonomi og opplevd kvalitet. En borhammer skal være solid og langtidsholdbar. Men den kan også bli så solid at det går utover betjeningen, fordi maskinen kan bli tung og ”klumpete”. Det kan derfor være vanskelig å finne riktig balanse mellom disse to kravene.

Uavhengig borhammer test

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 5 borhammerne

EINHELL HEROCCO
RYOBI R18SDS-0
AEG BBH 18C-0
DEWALT DCH133M1
MAKITA DHR182Z

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken borhammer som ble den store vinneren av borhammertesten vår.