Borhammer test: Vi tester 8 sterke batteridrevne borhammere i vår borhammer test

Denne testen er fra 2018 - se vår nyeste test her: Test av borehammere

Batteridrevne borhammere er i realiteten en 3-i-1-maskin. De fleste modeller kan nemlig også brukes som vanlige bormaskiner, med eller uten slag – og i tillegg som en skrumaskin. Men det er hammerfunksjonen som er interessant, fordi du med den kan bore i harde materialer som betong og stål.

Det krever til gjengjeld mye energi fra motor og batteri å kunne bore i de harde elementene.

Vår test av borhammere viser at de nyeste batterimodellene generelt er gode til jobben. Men hvis du skal bruke dem til større byggeprosjekter, vil en maskin med for få krefter gjøre jobben vanskelig og mer tidkrevende.

Her så vi en avgjørende forskjell på billige og dyre borhammere. For omkring 2000 kroner kan du få en solid allroundmaskin. De fleste leveres uten batteri og lader.

Borhammer test: Slik har vi testet borhammerne

Alle maskiner er testet med 10 mm bor i betong i dybder på 15-20 centimeter for å se om de mister krefter underveis.

Vi har testet hvor enkelt det er å skifte mellom bor til hammerfunksjon (pneumatisk) og vanlige bor som skal brukes med en ekstern borchuck. Her kan det være store forskjeller – ikke minst på hvor vanskelig det er å skifte.

De øvrige borfunksjonene med og uten slag prøves også i forskjellige materialer som tre og murstein.

Er maskinen tung å jobbe med – særlig foran – og er det så mange vibrasjoner at den føles anstrengende å bruke en hel dag? Vi har sjekket om grep og støttehåndtak gir et godt grep om maskinen – også med svette hender.

Vi har testet disse 8 borhammerene i vår borhammer test

  • AEG BBH 18-0
  • MAKITA DHR165Z
  • WORX WX390
  • METABO KHA 18 LTX
  • RYOBI R18SDS-0
  • MILWAUKEE M18 CHPX-0
  • DEWALT DCH133M1
  • BOSCH UNEO MAXX 18 V

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken borehammer som klarte seg best i vår borhammer test.

VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER BATTERIDREVEN BORHAMMER
DYBDESTOPP: Til rawlplugger er det en viktig funksjon som ikke skal undervurderes når du kjøper en borhammer.
BORHODE: Fordi en borhammer oftest bruker pneumatisk bor (system som bruker sammenpresset luft), skal du forsikre deg om at det også følger med et normalt borhode til maskinen.
FREM/TILBAKE: Skyves fra side til side og låser maskinen i midtposisjon. Det skal være lett å betjene når du holder maskinen.
START-/STOPPKNAP: Bryteren skal være enkel å aktivere og styre når du bruker den til å justere hastigheten.
OMDREININGER OG SLAG: Omskifteren kan skifte mellom hammerfunksjon og vanlig borefunksjon. Det er viktig at det er energi i slagene når det bores i for eksempel betong og andre harde materialer. Sørg for at maskinen kan kjøre med forskjellige hastigheter.
HOVEDGREP: Det skal være plass til et fast grep om borhammeren når du har arbeidshansker på. Noen grep har innebygget vibrasjonsdemper.
STØTTEHÅNDTAK: Det er fint med et støttehåndtak, som gjør det enkelt å holde maskinen presist mot veggen. Hvis maskinen ikke har et slikt håndtak, skal det være mulig å få et godt grep foran på maskinen.
VOLT OG AMPERE: Jo flere ampere (Ah), desto lenger tid har maskinen strøm. Det bør være en indikator på batteriet eller maskinen som viser strømnivået.
PRIS UTEN BATTERI/LADER: Maskinene i testen er uten batteri og lader. Det er fint hvis du allerede har produkter til samme batteriserie. Ellers må du regne med å betale fra 1000 kroner ekstra.