Vi har funnet bor-/skruverktøyene som har skilt seg mest ut i 2015, og derfor fortjener tittelen årets beste batteriverktøy. Se alle her.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av 18 V bor-/skrumaskiner

Bosch IXO

Bosch IXOSuksessen taler for seg selv. Bosch Ixo er solgt i over 14 millioner eksemplarer verden over.

I denne femte versjonen lades den lille maskinen via en USB-kabel, og du kan velge mellom to former for LED-lys.

Cirka 450 kroner. - www.bosch.no

Skil Master 2899 MA

Skil Master 2899 MADenne robuste og sterke maskinen fra Skil ble “Godt Kjøp” i årets store test.

Den skrur og borer med opp til hele 65 Nm, og som hjemmehåndverker får du en nesten profesjonell maskin til en hyggelig pris.

Cirka 1400 kroner. - www.skil.no

Spit 218 Lithium Speed 55

Spit 218 Lithium Speed 55En god gipsskrumaskin er lykken når du skal skru opp veldig mange gipsplater. Nå fås de også med batteri.

Spits seneste modell veier kun 2 kg, drives av et 18 volts (4,2 Ah) batteri og kan brukes til både båndede og løse skruer.

Cirka 9000 kroner. - www.itw.no

Black+Decker ASD18

Black+Decker ASD18

Med det smarte “autosense”, skiller Black+Deckers seneste utgave av skru-/bormaskiner seg ut. Det velkjente hjulet til justering av momentet er fjernet. I stedet sørger en innebygget elektronikk for å stoppe maskinen når for eksempel skruehodet møter underlaget, og motstanden dermed økes.

I testen vår fungerte teknikken stort sett upåklagelig med både små og store skruer. Er du ikke tilfreds med hvor langt skruen er skrudd ned i emnet, holdes startknappen bare inne. Da fortsetter nemlig tilspenningen i rykk på en kvart omdreining om gangen.

Cirka 1300 kroner. - www.blackdecker.no

Bosch GSR18 V-EC FC2

Bosch GSR18 V-EC FC2FlexiClick, kaller Bosch sitt nye skru-/ boresystem, som kommer med fire forskjellige forsatser – inkludert den helt unike borhammerforsatsen.

Med den satt på, gjøres maskinen om til en kraftig SDS-plusborhammer med en slagkraft på hele 1 joule.

Cirka 5400 kroner. - www.bosch.no

Milwaukee M12 CH

Milwaukee M12 CHFor bare få år siden var borhammere store og tunge, men nå fås de under 2 kg med 12 volts batterier, som denne lekre, kompakte og effektive modellen fra Milwaukee.

I testen vår utfordret vi maskinen ved å bore 5 cm dype hull i granittstein med et 8 mm hammerbor. Etter 20 boringer, og det samme antallet minutter, var det fortsatt 50 % energi igjen på det 4,0 Ah store batteriet.

Cirka 3000 kroner. - www.Milwaukeetool.dk

Stanley Fatmax FMC010LB

Stanley Fatmax FMCO10LBStanley Fatmax er kjent for godt håndverktøy, men i år har de også lansert en rekke ganske gode batteriverktøy til konkurransedyktige priser.

Et godt eksempel er den lille, men kraftige 10,8 volts skru-/bormaskinen. Den er bare 19 cm lang og trekker opp til 27 Nm. Borchucken kan holde skaft opp til 10 mm, maskinen har to hastigheter, opp til 1200 omdr./min, og den kan bore i treverk med opp til 25 mm bor.

Cirka 1150 kroner. - www.stanleyworks.no

Er du abonnent? Her kan du også se årets verktøy

Som abonnent på magasinet, kan du laste ned hele oversikten over årets verktøy – dermed er ønskelisten til jul klar!

Er du ikke abonnent, kan du bli det her for bare 19 kr. Du får et abonnementsnummer med en gang, slik at du kan opprette en profil og få tilgang til HELE Gjør Det Selv.

Ett batteri – mange muligheter

Konseptet med ett batteri som kan flyttes rundt på forskjellige verktøy i samme voltklasse, har for alvor bitt seg fast. Alle førende verktøyprodusenter har i dag store serier, som bruker det samme batteriet. Fordelene for både forbrukere og produsentene er flere. For verktøyprodusentene handler det om å holde på kundene, som er tilbøyelige til å være lojale mot merket hvis de allerede har et godt batteri liggende. For oss forbrukere er gevinsten at batteriene ofte er den dyreste delen av verktøyet. Selges maskinen uten batteri (som solo-model), er den med en gang mye billigere. Dermed får du uten tvil mye mer for pengene enn bare for få år siden. At batteriene er i en rivende utvikling, der et 18 volts/1,5 Ah som er kjøpt for kort tid siden, kan synes litt tamt og allerede gammeldags, er en annen sak …