En av prøvelsene vi utsatte bor-/skrumaskinene for, var å sjekke hvor mange skruer de kunne klare før batteriet gikk tomt. Her kan du se hvordan DeWalt klarte seg.

Denne testen er fra 2015 - se vår nyeste test her: Test av 10,8 V bor-/skrumaskiner

For ikke så lenge siden, var 18 volts maskiner for proffene, mens 10,8 volts verktøy var for hjemmets småoppgaver – og stort sett var de som regel også for svake til det.

Men utviklingen har gått fort. I dag kan du få sterke, små maskiner med et 10,8 volts batteri, som kan utkonkurrere de gamle modellene med et 18 volts batteri. Kombinasjonen av krefter, lav vekt og liten størrelse, har gjort disse maskinene veldig populære. Når du skal montere møbler eller jobbe oppe i en stige og skru inn mange skruer, så er det kjekt med en liten, hendig maskin, som ikke veier særlig mye.

De modellene vi har testet, ligger prismessig ganske tett på hverandre, så det var ikke enkelt å kåre et “godt kjøp” denne gangen. Det var flere enn én maskin som kunne “skryte” av å være både av høy kvalitet og billigere enn vinneren. Valget vi falt ned på, koster rundt 400 kroner mindre enn den dyreste, og 200 mindre enn testvinneren. Og det er greit å ta med seg.

DISSE HAR VI TESTET

? STANLEY FMC 010 LB ? AEG BS 12 C2 LI-202 C ? METABO POWERMAX BS BASIC ? MILWAUKEE M12 BDD LI-202 C ? BLACK+DECKER EGBL 108 KB ? RYOBI R12 DD-L 13 S ? DEWALT DCD 710 D2 ? BOSCH PSR 10,8 LI-2

Maskinenes styrke testes blant annet med et spadebor i en tykk planke.

Last ned hele artikkelen og se hvordan maskinene klarer testen vår.

VIKTIG VED VALG AV BOR-/SKRUMASKIN

  • Selvspennende borchuck. I dag kan du bytte bor og bits uten verktøy på alle maskiner, men det skal være lett og ikke kreve særlig krefter. Prøv funksjonen i butikken.
  • Gir. Velg en maskin med to gir. Da kan du skifte mellom sakte fart og høyt moment for skruing, og høy fart med lavere moment for boring
  • Belteklips. Dette er ikke strengt tatt nødvendig, men det er smart med et belteklips når du står i en stige og vil ha begge hendene ledig.
  • Momentinnstilling. Det skal være over ti trinn, gjerne 20, og det skal være merkbar forskjell på de enkelte trinnene, slik at du kan styre hvor hardt du skrur inn skruer. Det skal også være mulig å kjøre så sakte, at du kan skru inn skruer i for eksempel et kjøkkenskap, uten å ødelegge den skjøre platen.
  • Frem- og tilbakeløp. Skal være enkelt å komme til med den hånden du holder maskinen med.
  • Batteri og ladeindikator. Sjekk at batteriet er lett å ta av og sette på igjen. Kjøp helst også en maskin som gir deg muligheten til å se hvor mye strøm det er igjen på batteriet, slik at du ikke går tom midt i jobben.
  • Håndgrepet skal passe hånden, og ha et mykt, sklisikkert belegg. Da kan du bruke maskinen over lengre tid. Sjekk også balansen i maskinen.
  • Startknapp. Det er her du styrer hastigheten og tenner arbeidslyset. Prøv knappen i butikken, og finn ut om du synes det føles enkelt å justere hastigheten.
  • Lys. Du kan ikke unnvære et godt arbeidslys. Sjekk at lyset faller der du skrur eller borer, og at maskinen ikke skygger for seg selv. Velg gjerne også en maskin der lyset tennes før chucken begynner å rotere. Da ser du hva du skal gjøre før du starter.