Denne testen er fra 2015 - se vår nyeste test her:

Denne testen er fra 2015 - se vår nyeste test her:

Test av 18 V bor-/skrumaskiner

Vi har valgt å sette søkelyset på 18 volts maskiner i et overkommelig prisleie, i denne testen av de populære bor-/skrumaskinene. Dette er nemlig maskiner som ligger veldig nært maskinene som brukes på byggeplasser.

De 12 maskinene vi har testet, er ganske like av utseende, så vi prøver å finne ut om det er forskjeller. Vi har lagt vekt på å finne sterke, gode maskiner, som ligger godt i hånden og er lette å betjene. Dette har vi lyktes med, noe du vil finne ut mer om på de neste sidene. Prisene holder seg stort sett under 2000 kroner. Det er slett ikke galt for et av de mest brukte verktøyene som finnes i verktøykasser rundt om .

Alle de viste prisene er inkludert lader og to batterier. Prisene varierer faktisk ganske mye på enkelte maskiner. Men sjekk størrelsen på batteriet, for det er som regel der leverandørene sparer når de lager tilbudspriser. Prøv gjerne maskinen i en butikk også, da finner du ut om den passer deg.

DISSE HAR VI TESTET

? HITACHI DS 18 DJL ? MAKITA DDF 456 RYJ ? DEWALT DCD 771 C2 ? BOSCH PSR 18 LI-2 ? METABO BS 18 QUICK ? AEG BS18 G2 LI-152C ? SKIL MASTERS 2899 MA ? RYOBI RCD 18022L ? STANLEY FATMAX FMC 600 D2 ? BLACK+DECKER ASD 184 KB AUTOSENSE ? WORX WX 166.3 ? COTECH LX DD 18

Viktig ved valg av bor-/skrumaskin

  • Batteriet skal være lett å av- og påmontere, og et eller annet sted skal du kunne avlese hvor mye strøm som er igjen. Du skal også kunne få kjøpt nye batterier, når de gamle ikke duger lenger.
  • Håndgrepet skal passe godt til hånden og være utstyrt med sklisikkert, mykt belegg der du skal holde. Sjekk også balansen. Er den for dårlig, kan du få vondt i håndleddet og underarmen i løpet av kort tid.
  • Start-/stoppknappen skal sitte så du lett kan nå den med pekefingeren. Den skal også være følsom, da det som regel er den knappen du bruker til å styre hastigheten med.
  • Omskifteren mellom frem- og tilbakedreining skal være lett å betjene. En knapp som skyves fra side til side med tommelfingeren er lettest.
  • Gir. De fleste skrumaskiner har to gir, der det laveste er “krabbegiret”, beregnet til store skruer i hardt materiale. Det høye giret er til borearbeid i høy hastighet.
  • Momenttrinn kan oftest justeres i 15-20 nummererte trinn. Sjekk at det er lett å skifte trinn, også med arbeidshansker på. Har du mulighet til det, så sjekk momentene i butikken ved å skru en skrue inn i treverk.
  • Selvspennende borchuck gjør at du raskt kan skifte mellom bor og skrubits. Den spenner dog ikke selv, du må holde fast på chucken mens du aktiverer startknappen. Sjekk om den er behagelig å holde på når du spenner chucken fast og opp, og om den holder ordentlig fast på bor og bitsholderen.
  • LED-lys. Et godt lys akkurat der du skrur eller borer, er nødvendig. Når du prøver maskinen i butikken, så prøv med et bor og en skrubits montert i chucken. Lyser lampen der den skal, eller skygger borchucken for stedet du skrur eller borer?