Gjør Det Selv-kurs om bordsirkelsagen

Bordsirkelsagen er en mester i å dele lange emner på langs. Blant mye annet viser vi deg hvordan du gjør nettopp dette. Uansett om du allerede har en bordsirkelsag, eller du tenker på å kjøpe en, er dette et kurs for deg.

Skal du dele bord på langs og sage dem opp til lekter? Skal du lage dine egne profilerte lister? Eller skal du kappe 3 centimeter av alle gulvbordene før du legger gulvet? Da har du bruk for ei bordsirkelsag, for den er nemlig laget spesielt til denne typen oppgaver.

Den håndholdte sirkelsaga er et av våre mest brukte el-verktøy. Og selv om den utmerker seg fordi den er lett å flytte, kommer den til kort overfor bordsirkelsaga når det gjelder presisjonssaging av lange, rette snitt.

Bordsirkelsaga er ikke så lett å flytte rundt på, til gjengjeld har du alltid begge hendene fri til emnet du skal sage i – og det gjør i mange tilfeller arbeidet både lettere og sikrere. Når du kjenner saga, er det lett å spenne på et føringsbord ogkjøre gjennom et bord som skal deles.

Dette skal du se etter

Når du skal kjøpe ei bordsirkelsag, bør du passe på at alle sikkerhetsanordningene som spaltekniv, beskyttelsesskjerm og sikkerhetsbryter er på plass.

Deretter bør du sjekke hvor lett eller vanskelig det er å stille inn maskinen. Både heveog senkefunksjonen og skråstilling av bladet skal være enkle å betjene. Og parallellanlegg og vinkelanlegg må kunne stilles inn uten verktøy eller ingeniøreksamen.

Alt dette – og mer til – får du anledning til å stifte bekjentskap med i dette Gjør Det Selv-kurset under ledelse av Søren Stensgård.

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om bordsirkelsagen

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2010. Kurset består av fem deler fordelt over 22 sider.

  • Del 1: Sag bord på langs: Bordsirkelsaga er en mester i å dele lange emner på langs. Blant mye annet viser vi deg hvordan du gjør dette. Uansett om du allerede har ei bordsirkelsag, eller du tenker på å kjøpe ei, er dette et kurs for deg.
  • Del 2: Pass på sikkerheten.: Roterende maskiner, som skjærer under høy hastighet, er årsaken til mange ulykker hvert år. Med litt tankeløshet kan det nemlig gå galt. Derfor viser vi deg hva du må, og ikke må.
  • Del 3: Sagbladet skal passe: Et kvalitetssagblad med riktig antall tenner, korrekt sliping og en tannform som passer til det du skal sage, må være på plass før du setter tennene i en planke eller en plate. Deretter går det som smurt.
  • Del 4: Sett sagen i arbeid: Nå blir det gøy. Sikkerheten er på plass, du kjenner sagen og sagbladene. Så nå skal det sages. Følg med, og se noe av det du kan gjøre med bordsirkelsagen
  • Del 5: Sag uten spaltekniv: Et stort utvalg av nye muligheter åpner seg når den erfarne bruker jobber midlertidig uten spaltekniv og skjerm. Se hvordan her.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bordsirkelsag