Vi har til høyre her pekt på de tingene du helt konkret skal forholde deg til når du står i butikken med motorsagen i hånden. Utover disse er det en håndfull råd som skogsarbeideren også mener du skal vie oppmerksomhet: Ergonomi er en individuell opplevelse. Løft og kjenn på sagen, og finn ut om den ligger godt i akkurat dine hender. Prøv å klemme inn knappene, slik at du kan fornemme om de sitter godt plassert.

Vekten henger oftest sammen med motorkraften: jo sterkere, dess tyngre. Finn noen sager som er sterke nok til å dekke ditt behov, og la deretter vekten inngå i vurderingene. En lett sag skåner skuldrene dine, armene dine og ryggen din under arbeidet.

LES OGSÅ: Test av motorsager

Vibrasjoner er ubehagelige, så jo færre, dess bedre. Generelt henger det sammen med prisen. Færrest vibrasjoner finner du hos semiprofesjonelle eller profesjonelle sager, fordi de er designet for å bli brukt i mange timer i strekk.

Støy er ikke behagelig, verken for deg eller naboen. Du skal alltid bruke hørselvern, så hvor mye støynivået skal telle må nesten avhenge av om du primært skal bruke sagen i hagen – tett på naboer og andre mennesker, som kan føle seg sjenert av støyen – eller om du bare skal bruke sagen langt ute i skogen.