Sagens oppbygging


Gjæring
Gjør det selv-erens foretrukne innstilling på kapp-/gjærsagen er uten tvil muligheten til å vinkle bladet i forhold til anlegget. Det er for eksempel smart når sperrer skal møtes i mønet eller når listverk skal skjøtes i et hjørne.
Gjæringen stilles inn til riktig vinkel. Her skal to hulkillister møtes i et 90° innvendig hjørne. Det skal derfor lages to snitt på 45° hver.
Plasser listen i sagen slik at siden som skal vende inn mot veggen ligger mot anlegget. Lag første snitt. Er listen symmetrisk, kan du bare vende den med fronten mot anlegget og lage det andre snittet. Her er listen asymmetrisk. Derfor skal gjæringen stilles inn til 45° i motsatt side til snitt nummer to.

Tilting av bladet
Når det skrå snittet gjennom et emne blir for bredt, er du nødt til å legge ned emnet og tilte sagbladet til siden – for eksempel når du skal lage skråskårede hjørneskjøter til en bokhylle, som her.
Sagbladet tiltes til ønsket vinkel. Hjørnene på bokhyllen skal være 90°, som betyr to snitt på 45°. Vinkelen stilles inn etter skalaen ved hjelp av et håndtak på sagens bakside.

Dybdestopp
Sagen har et dybdestopp som gjør det mulig å bestemme nøyaktig hvor langt ned i emnet du vil sage. Dermed kan du for eksempel lage “utfresinger” i treverket når et emne skal forsenkes ned i et annet.
Sagdybden justeres på dybdestoppet, som typisk sitter på sagens bakside. Til en bladskjøt skal treet sages akkurat halvveis gjennom.
Sag en masse spor ned i treet til den innstilte dybden, slik at bredden passer med det emnet som skal felles inn. Fordi bladet ikke går helt gjennom emnet, er det nødvendig å legge en offerpinne mellom emnet og anlegget for å kunne sage i hele emnets bredde.

Dobbeltgjæring
Ved å kombinere sagens to vinkelinnstillinger (tilt og gjæring) i ett snitt kan du lage mer kompliserte sammenføyninger, der for eksempel fire sperrer settes sammen i en spiss, noe som er vanlig i blant annet paviljongtak.
De fire sperrene vi setter sammen her har en takvinkel på 30°. Det er vinkelen gjæringen skal stilles inn på. Innstillingen av tilten avhenger av antallet sperrer, og med fire sperrer gir det fire sammenføyninger på 90°.
Vinkelen på sammenføyningen regnes ut ved å dele 360° med antallet sammenføyninger. (360°/4 = 90°). Hadde vi i stedet hatt fem sperrer, skulle hver sammenføyning vært på 72° (360°/5 = 72°).
Gjæringen stilles inn til 30°, som tilsvarer takvinkelen. Begynn med å stille sagen til høyre. Da kan du bedre se hva du gjør når du senere skal lage det vanskelige snittet fra den andre siden.