Få kontroll på kapp-/gjærsagen

Kapp-/gjærsagen er veldig allsidig, og den kan mye mer enn å lage vinkelrette snitt når du for eksempel skal kappe terrassebord. Den kan nemlig også lage knivskarpe snitt i skrå vinkler, slik at du blant annet kan lage lekre og helt perfekte treskjøter.

Få kontroll på kapp-/gjærsagen

Kapp-/gjærsagen er verdensmester i nøyaktige snitt i skjeve vinkler.

Kapp-/gjærsagen er allsidig, og den kan mye mer enn å lage vinkelrette snitt når du for eksempel skal kappe terrassebord. Den kan nemlig også lage knivskarpe snitt i skrå vinkler, slik at du blant annet kan lage lekre og helt perfekte treskjøter.

Vi lærer deg å:

 • Sage med gjæring – for eksempel til perfekte listeskjøter
 • Sage med tilt – for eksempel til platekanter til kasser
 • Sage med dobbeltgjæring – for eksempel til sperreskjøter i et tak
 • Utnytte dybdestoppet – for eksempel til å lage perfekte bladskjøter.

Vi gjennomgår også sagens oppbygging, slik at du får kontroll på plasseringen og funksjonaliteten av:

 • Sponsug
 • Skrutvinge
 • Tiltinnstilling
 • Gjæringsinnstilling
 • Bordforlenger
 • Dybdestopp
 • Sleide
 • Anlegg
 • Sagblad

Sagens oppbygging

Gjæring

Gjør det selv-erens foretrukne innstilling på kapp-/gjærsagen er uten tvil muligheten til å vinkle bladet i forhold til anlegget. Det er for eksempel smart når sperrer skal møtes i mønet eller når listverk skal skjøtes i et hjørne.

1

Gjæringen stilles inn til riktig vinkel. Her skal to hulkillister møtes i et 90° innvendig hjørne. Det skal derfor lages to snitt på 45° hver.

2

Plasser listen i sagen slik at siden som skal vende inn mot veggen ligger mot anlegget. Lag første snitt. Er listen symmetrisk, kan du bare vende den med fronten mot anlegget og lage det andre snittet. Her er listen asymmetrisk. Derfor skal gjæringen stilles inn til 45° i motsatt side til snitt nummer to.

Tilting av bladet

Når det skrå snittet gjennom et emne blir for bredt, er du nødt til å legge ned emnet og tilte sagbladet til siden – for eksempel når du skal lage skråskårede hjørneskjøter til en bokhylle, som her.

1

Sagbladet tiltes til ønsket vinkel. Hjørnene på bokhyllen skal være 90°, som betyr to snitt på 45°. Vinkelen stilles inn etter skalaen ved hjelp av et håndtak på sagens bakside.

2

Sagen føres gjennom platen. Sørg for at platen holdes godt mot bordbasen og anlegget mens det sages.

Dybdestopp

Sagen har et dybdestopp som gjør det mulig å bestemme nøyaktig hvor langt ned i emnet du vil sage. Dermed kan du for eksempel lage “utfresinger” i treverket når et emne skal forsenkes ned i et annet.

1

Sagdybden justeres på dybdestoppet, som typisk sitter på sagens bakside. Til en bladskjøt skal treet sages akkurat halvveis gjennom.

2

Sag en masse spor ned i treet til den innstilte dybden, slik at bredden passer med det emnet som skal felles inn. Fordi bladet ikke går helt gjennom emnet, er det nødvendig å legge en offerpinne mellom emnet og anlegget for å kunne sage i hele emnets bredde.

3

Rens opp snittet med et stemjern eller en multikutter. Til en bladskjøt skal samme utfresing lages i begge emnene. Bruk derfor samme fremgangsmåte også på det andre emnet.

Dobbeltgjæring

Ved å kombinere sagens to vinkelinnstillinger (tilt og gjæring) i ett snitt kan du lage mer kompliserte sammenføyninger, der for eksempel fire sperrer settes sammen i en spiss, noe som er vanlig i blant annet paviljongtak.

De fire sperrene vi setter sammen her har en takvinkel på 30°. Det er vinkelen gjæringen skal stilles inn på. Innstillingen av tilten avhenger av antallet sperrer, og med fire sperrer gir det fire sammenføyninger på 90°.

Vinkelen på sammenføyningen regnes ut ved å dele 360° med antallet sammenføyninger. (360°/4 = 90°). Hadde vi i stedet hatt fem sperrer, skulle hver sammenføyning vært på 72° (360°/5 = 72°).

1

Gjæringen stilles inn til 30°, som tilsvarer takvinkelen. Begynn med å stille sagen til høyre. Da kan du bedre se hva du gjør når du senere skal lage det vanskelige snittet fra den andre siden.

2

Tiltingen stilles inn til 45°, slik at sammenføyningene blir på 90°.

3

Kapp alle fire sperrer med den innstilte dobbeltgjæringen.

4

Marker midten av sperren på kortsiden. Her skal det neste snittet legges.

5

Snu sperren, slik at den peker mot venstre, med den korte siden ut. Sag etter markeringen. I forkant er gjæringen stilt inn til 45° mot venstre. Tilten er uendret.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kapp- og gjærsag