1. STØRRELSE: Tallene på bladet forteller alt om størrelsen. “210” er bladets utvendige diamenter. “2,6” er tykkelsen på bladet (det viser hvor bredt snittet blir). Og “30” angir diamenteren på senterhullet (om det passer til sagen din).
2. ANTALL TENNER: Tallet “30” forteller hvor mange tenner det er på bladet. Til treverk er 30 tenner et fintannet blad. Hadde det kun hatt 24, ville det vært et grovtannet blad.
3. HASTIGHET: Tallet “7000” forteller hvor fort bladet kan tåle å snurre rundt.
4. MATERIALE: Navnet på bladet angir som regel hvilket materiale bladet er beregnet for.
5. INNSNITT: De små snittene på bladet reduserer støy og kjøler bladet.

STANDARD: DE FIRE MEST VANLIGE BLADENE
Fintannet blad til kapp-/gjærsag FINTANNET – TIL TRE Hvis et blad skal utpekes som det viktigste, må det være det fintannede til tre, fordi det kan brukes til både fine snitt, og til kapping av grove materialer. Bladet lager pene og rene snitt, med minimal oppflising.
Grovtannet blad til kapp-/gjærsagGROVTANNET – TIL TRE Når du kjøper en kapp-/ gjærsag, sitter det ofte et grovtannet blad på maskinen. Med det sager du helt klart raskere enn med et fintannet blad, men sagsnittet blir litt oppfliset. Bladet er best til grove materialer.
Metallblad til kapp-/gjærsagTIL METALL Et metallblad er beregnet til å sage i jern, men det er ikke egnet til å sage i rustfritt stål eller myke metaller, for eksempel aluminium. Bruker du skjæreolje mens du sager, holder bladet mye lenger.
Universalblad til kapp-/gjærsagUNIVERSALBLADSkal du skjære i mykt metall eller kunststoff, er universalbladet et godt valg. Da trenger du ikke en masse spesialblad. Bruk skjæreolje når du sager i metall. Da holder bladet mye lenger.
TILBEHØR: ARBEIDSBORD TIL KAPP-/GJÆRSAGER
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen GOD ARBEIDSHØYDEFra cirka 700 kroner og oppover, kan du kjøpe et fornuftig arbeidsbord til kapp-/gjærsagen. Det gjør at du kan stå i en behagelig arbeidsstilling og kappe helt nøyaktige snitt, uansett hvor du skal sage.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen Du skal vite avstanden mellom monteringshullene på sagen før du kjøper et bord. Sjekk deretter hvilken hullavstand arbeidsbordet maksimalt kan justeres til. Da finner du ut om bordet passer til sagen du har.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagenAlle arbeidsbord har ruller i endene. Emnet du skal kappe kan legges på dem, slik at du enkelt kan dra det frem og tilbake, til emnet er plassert akkurat der bladet skal sage.

LAG ET LANGT ARBEIDSBORD TIL KAPP-/GJÆRSAGEN

Emnet skal ligge i vater når du sager med kapp-/ gjærsagen. Ellers blir snittet unøyaktig. Derfor er det kjekt med et langt arbeidsbord som kan understøtte lange lister og bord, og som emnet kan spennes fast til. Dermed ligger det både rett og stabilt. Med dette arbeidsbordet kan du kappe selv lange bord helt nøyaktig.

Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen

Arbeidsbordet kan lages i den lengden du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, bør du bruke et lengdestopp. Bordet skal bygges av trematerialer som er helt rette.

Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen

Bordet bygges av en lang, helt rett planke (A) og en list (B), som du limer og skrur sammen i vinkel. Under planken (A) limer og skrur du fast listene (C). Høyden på listene (C) bestemmes av sagen. De skal løfte planken (A) så høyt opp, at overkanten flukter med sagens innebygde bord.

STIGE SOM ARBEIDSBORD

Skal du bruke kapp-/ gjærsagen utendørs, kan du bruke en aluminiumsstige som bord. Stigen blir ganske stabil hvis du legger den på to arbeidsbukker, og spenner den fast med tvinger.

LAG DEG EN MOBIL ARBEIDSSTASJON TIL KAPP-/GJÆRSAGEN
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagenMed arbeidsstasjonen kan du lage mange, raske og nøyaktige snitt tett på det stedet der byggingen foregår.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagenI den ene enden av stigen legger du en 22 mm plate (f.eks. kryssfinér), som sagen kan stå på. Platen skal være bredere enn stigen. I bunnen settes to støttelister.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagenI den andre ende av stigen setter du en støttekloss som løfter treet opp i samme høyde som anleggsbordet. Med et bakstopp kan du raskt kappe bord i samme lengde.