1. STØRRELSE: Tallene på bladet forteller alt om størrelsen. “210” er bladets utvendige diamenter. “2,6” er tykkelsen på bladet (det viser hvor bredt snittet blir). Og “30” angir diamenteren på senterhullet (om det passer til sagen din).
2. ANTALL TENNER: Tallet “30” forteller hvor mange tenner det er på bladet. Til treverk er 30 tenner et fintannet blad. Hadde det kun hatt 24, ville det vært et grovtannet blad.
3. HASTIGHET: Tallet “7000” forteller hvor fort bladet kan tåle å snurre rundt.
4. MATERIALE: Navnet på bladet angir som regel hvilket materiale bladet er beregnet for.
5. INNSNITT: De små snittene på bladet reduserer støy og kjøler bladet.

LAG ET LANGT ARBEIDSBORD TIL KAPP-/GJÆRSAGEN

Emnet skal ligge i vater når du sager med kapp-/ gjærsagen. Ellers blir snittet unøyaktig. Derfor er det kjekt med et langt arbeidsbord som kan understøtte lange lister og bord, og som emnet kan spennes fast til. Dermed ligger det både rett og stabilt. Med dette arbeidsbordet kan du kappe selv lange bord helt nøyaktig.

Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen

Arbeidsbordet kan lages i den lengden du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, bør du bruke et lengdestopp. Bordet skal bygges av trematerialer som er helt rette.

Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen

Bordet bygges av en lang, helt rett planke (A) og en list (B), som du limer og skrur sammen i vinkel. Under planken (A) limer og skrur du fast listene (C). Høyden på listene (C) bestemmes av sagen. De skal løfte planken (A) så høyt opp, at overkanten flukter med sagens innebygde bord.

STIGE SOM ARBEIDSBORD

Skal du bruke kapp-/ gjærsagen utendørs, kan du bruke en aluminiumsstige som bord. Stigen blir ganske stabil hvis du legger den på to arbeidsbukker, og spenner den fast med tvinger.

LES MER: Her har vi samlet alle våre artikler om kapp og gjærsag