Gjør Det Selv-kurs om kapp-/gjærsagen

Kapp-/gjærsaga er et genialt verktøy når du skal sage planker, bord og lister – og spesielt når snittene skal være på skrå. Følg kurset vårt, og bli klokere.

Har du først hatt gleden av å bruke en slik maskin i forbindelse med et byggeprosjekt, blir den vanskelig å unnvære senere.

LES OGSÅ: Test av kapp-/gjærsager

Som navnet antyder, har den flere funksjoner: Kapp-/gjærsaga kan kappe rett over, altså kutte lister og bord i ønsket lengde. Eller sagbladet kan dreies fra 0 til 45 grader til begge sider og slik sage i en innstilt vinkel på skrå. Og som en tredje mulighet kan saga vippes og sage på skrå liggende fra 0 til (normalt) 45 grader.

Motoren på saga er hevet over sagbordet, og det roterende sagbladet senkes ned i emnet. Saga er opphengt i et hengsel, og ei kraftig fjær sørger for at den heves fra emnet, når taket løsnes.

LES OGSÅ: Bli ekspert på kapp og gjærsager på 5 minutter

De små og billige sagene kan vippes 45 grader fra loddrett mot venstre der de større håndverkerutgavene kan vippes både mot høyre og venstre.

Størst glede har du av ei sag med uttrekk. Fordi den kan trekkes ut, kan den gape over større emner, og det gjør saga anvendelig til mange ulike oppgaver, både i små lister og store planker.

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om kapp-/gjærsagen

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2008. Kurset består av 4 deler fordelt over 12 sider:

  • Del 1: Snekkerens brødskjærer I første leksjon ser vi på sagas enkelte komponenter og deres funksjon før vi trykker på startknappen og får innstilt saga riktig til arbeidet.
  • Del 2: Fint hjørne i gjæring Kapp-/gjærsaga er svært praktisk når vi skal sage til lister i fine vinkelsammenføyninger – uansett om du skal lage ei ramme med fire eller flere hjørner.
  • Del 3: Hjelp til saga Med et par hjemmelagde hjelpemidler kan du få enda mer ut av ei kapp-/gjærsag. Du får hjelp til de lange bordene og til å sage nøyaktig på skrå.
  • Del 4: Sammenføyninger for viderekomne Når du har blitt dus med kapp-/gjærsaga, kan du bruke den til svært mye annet enn bare å kappe planker, bord og lister i vinkel og på skrå for eksempel som en lett måte å lage blad- og tappsammenføyninger på.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kapp- og gjærsag