kapp og gjærsag test

Med en kapp-/gjærsag på batteri, kan du enkelt flytte jobben ut i hagen.

Denne testen er fra 2018 - se vår nyeste test her: Test av kapp-/gjærsager

Kapp-/gjærsagen er et smart verktøy. Den gjør det for eksempel enkelt å lage vinklede snitt til pene sammenføyningner. I tillegg sager den helt rett hver gang. Og skal du bygge terrasse eller har et lignende prosjekt, der du skal kappe mange like emner, finnes det neppe en mer velegnet sag til oppgaven.

Selv om utvalget av batteridrevne kapp-/ gjærsager vokser fortløpende, er en stor del av maskinene på markedet i dag fortsatt så dyre, at de ikke er aktuelle for den vanlige gjør det selv-er. Det har likevel lyktes oss å finne fem maskiner på 18 volt, som alle kan finnes i hyllene i byggvarehusene og i diverse nettbutikker til 6800 kroner eller mindre, uten batteri og lader.

LES OGSÅ: Bli ekspert på kapp og gjærsager på 5 minutter

Et imponerende felt

Selv om det er forskjell på hvor raskt sagene arbeider, så er vi ganske begeistret over det samlede feltet. Alle jobber nemlig med et godt kraftoverskudd, og når du tenker på at de krevende oppgavene blir løst av maskiner som drives av relativt små batterier på bare 18 volt, så er det voldsomt imponerende.

Selv om alle effektivt jobber seg gjennom emnene, så er det store forskjeller når vi tar en nærmere titt på nesten alt annet ved de fem deltakerne. Mens noen sager er sparsomme med lekre detaljer, så har testvinneren en overflod av dem. Og det er i stor grad det som er med å sikre seieren i testen.

Det er også store forskjeller på oppgavene sagene er i stand til å gape over. Den minste kapasiteten fant vi hos Makita. Det skyldes at den primært er laget for mindre lister og derfor ikke har uttrekk. Til gjengjeld hadde den et meget fintannet blad, som ga det peneste og reneste snittet.

Slik har vi testet kapp-/gjæringssagene

Jo større emner en kapp-/gjærsag kan gape over, desto mer allsidig er den. Vi tester kapasiteten og sammenligner de store forskjellene.

Alle sagene har faste vinkelinnstillinger, som faller i hakk. Men for å teste hvor enkelt det er å justere sagene i ukurante vinkler, lager vi fem snitt på 18°. Snittene samles i en stjerne, som raskt avslører den minste unøyaktighet.

Vi tester også funksjoner som dybdeinnstilling, lasermarkering og arbeidslys. Dessuten måler vi hvor mye plass som kreves bak sagen. Det avgjør nemlig om det er plass nok til sagen på arbeidsbordet i verkstedet ditt.

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

Kapp og gjærsag test: Vi har testet disse 5 kapp-/gjærsagene

 • MAKITA DLS600Z
 • METABO KGS 18 LTX 216
 • MILWAUKEE M18 FMS190
 • RYOBI R18MS216
 • DEWALT DCS365

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken kapp-/gjærsag som ble den store testvinneren.

VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER KAPP-/GJÆRSAG:


 • STØVOPPSAMLING: Den medfølgende støvposen må tømmes ustanselig, så den bør være lett tilgjengelig. Noen sager har en stuss som passer til en støvsuger.

 • HÅNDGREP: Skal være romslig og gjerne med myke, sklisikre belegg. Vannrett- eller loddrettstilte grep er en smaksog tilvenningssak.

 • SAGBLAD: Antallet tenner bestemmer finheten på sagsnittet, og prisen er indikator for bladets kvalitet. Du kan alltid bytte ut bladet med et annet og bedre.

 • BESKYTTELSESSKJERM: Skal gli ned og dekke sagbladet når det løftes. Motsatt skal den – etter opplåsing – gli bort fra sagbladet etter hvert som det dykkes ned i emnet.

 • LYS/LASERLINJE: En LED-lampe som lyser opp arbeidsstedet, er kjekt. En tydelig, kraftig laserlinje, som markerer sagstreken, bør være standard.

 • TELESKOPARM: Gir deg muligheten for uttrekk til kapping av brede emner, for eksempel opptil 30 cm. Uttrekket skal skje i en glidende bevegelse, helt uten slark.

 • TILTING: Bladet skal som minimum kunne tiltes 45 grader mot venstre. Flere modeller har mulighet for noen graders tilting mot høyre, og noen kan tiltes til begge sider. En god skala er ønskelig

 • DYBDESTOPP: Til fremstilling av tappog bladskjøter, skal det være mulig å justere bladet slik at det bare delvis sager gjennom emnet. Det skal være enkelt å justere og låse fast dybdestoppet.

 • DREIEBORD: Bordet skal kunne dreies minst 45 grader til begge sider og låses. Det bør være faste “klikkinnstillinger” i de vanligste vinklene på en tydelig skala.