Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør Det Selv-kurs om stikksagen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En stikksag er suveren når det dreier seg om å sage snitt med kurver – en automatisert og noe kraftigere versjon av løvsaga kunne vi kanskje kalle den.

stiksav1

Men den kan også annet enn å sage ut kronglete hjørner, du kan også bruke den til lange rette snitt, og har du først blitt fortrolig med stikksaga, bruker du den til alt – også når det bare skal sages av en ende av ei lekt eller når du skal lage en cd-holder av akrylplate.

LES OGSÅ: Bli stikksagekspert på fem minutter

Stikksaga er ikke så stor og derfor lett å manøvrere, også når plassen er trang. Prinsippet er enkelt. Du holder godt fast i håndtaket, enten det er stavformet eller kuleformet, sikter etter en oppmerket strek og lar bladet, som beveger seg raskt opp og ned, skjære der det skal. Modellen med bøylehåndtak er forholdsvis billig og for noen også litt lettere å styre – til gjengjeld tar modellen med kulehåndtaket mindre plass og er som regel også sterkere. På de neste sidene viser vi de to modeller og forteller om hvordan de virker, og på hvilke områder de skiller seg fra hverandre.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av stikksager

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om stikksagen

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2008. Kurset består av 5 deler fordelt over 14 sider:

 • Del 1: Slik virker stikksaga di I første leksjon av Gjør Det Selvs store stikksagkurs gjennomgår vi stikksagas anatomi, og viser hvordan du raskt blir dus med denne uunnværlige maskinen.
 • Del 2: Sagblad til stikksaga I dette avsnittet av kurset ser vi på de mange ulike typene av sagblad du kan kjøpe til stikksaga, og hvilket blad du skal bruke til hva.
 • Del 3: Sag rett med litt hjelp Stikksaga er praktisk når du skal sage i kurver, men skal du sage rett og ikke har ei sirkelsag for hånden, klarer stikksaga også det med litt hjelpeverktøy.
 • Del 4: Sag hull i ei plate Skal du felle ned en kjøkkenvask eller montere en ventilator i en gipsvegg, trenger du et hull. Les her hvordan du bruker stikksaga til det den er laget for.
 • Del 5: Sag fine kurver Stikksaga kan brukes nesten som ei løvsag hvis bare bladet er smalt nok. Det er nemlig bladet som bestemmer hvor liten radius kurven kan ha.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Gjør Det Selv-kurs om stikksagen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake