**SKIFT BLADET:** På nye stikksager kan du skifte blad uten å bruke verktøy. Du frigjør bladet på en knapp, så det kan trekkes ut. Knappen brukes også når du skal sette i sagblad.

SKIFT BLADET: På nye stikksager kan du skifte blad uten å bruke verktøy. Du frigjør bladet på en knapp, så det kan trekkes ut. Knappen brukes også når du skal sette i sagblad.

**SAG LANGE, RETTE SNITT:** Sett i et vanlig blad til tre, og prøv å sage på frihånd etter en strek. Legg merke til om bladet trekker skjevt. I så fall skal du dreie maskinen litt for å sage helt rett.

SAG LANGE, RETTE SNITT: Sett i et vanlig blad til tre, og prøv å sage på frihånd etter en strek. Legg merke til om bladet trekker skjevt. I så fall skal du dreie maskinen litt for å sage helt rett.

**PRØV PENDELFUNKSJONEN:** Prøv å sage med forskjellige pendelinnstillinger. Med høy pendelfunksjon sager stikksagen raskere, men det går utover finishen – treet flises mer opp.

PRØV PENDELFUNKSJONEN: Prøv å sage med forskjellige pendelinnstillinger. Med høy pendelfunksjon sager stikksagen raskere, men det går utover finishen – treet flises mer opp.

SE OGSÅ: 3 typiske feil med en stikksag

STIKKSAGENS SPISSKOMPETANSE: KURVESNITT

Stikksagen er ekspert på å sage i sirkler og buer. Det får du bruk for hvis du vil lage utskjæringer i for eksempel et gjerde eller et rekkverk. Har du et smalt sagblad, er det nesten ingen grenser for hvor skarpe svinger du kan lage. Smale, fintannede blad er nemlig laget for å kunne sage meget skarpe kurver.

Skal du sage i sirkler, eller sage lange rette snitt, jobber stikksagen mer presist hvis den får noe å støtte seg til – for eksempel et sirkelanlegg eller en anleggsskinne.

SE OGSÅ: GUIDE: Bli ekspert på stikksager på 5 minutter

SAG RETT MED EN ANLEGGSSKINNE

**1. For å kunne sage langs en lang skinne,** skal du først måle avstanden mellom bladet og kanten på fotplaten. Denne avstanden skal du overføre til platen eller det bordet du skal sage i.

1. For å kunne sage langs en lang skinne, skal du først måle avstanden mellom bladet og kanten på fotplaten. Denne avstanden skal du overføre til platen eller det bordet du skal sage i.

**2. På platen har du markert streken du skal sage langs.** Anleggsskinnen skal plasseres i en avstand som tilsvarer avstanden du målte på stikksagen.

2. På platen har du markert streken du skal sage langs. Anleggsskinnen skal plasseres i en avstand som tilsvarer avstanden du målte på stikksagen.

**3. Spenn fast føringsskinnen med tvinger,** som plasseres så de ikke er i veien når du sager. Hold fotplaten inn mot skinnen, og start sagen. Dermed kan du sage hele veien langs skinnen.

3. Spenn fast føringsskinnen med tvinger, som plasseres så de ikke er i veien når du sager. Hold fotplaten inn mot skinnen, og start sagen. Dermed kan du sage hele veien langs skinnen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av stikksager